İlaçtaki kur güncellemesi yeni ilaç krizini tetikledi: Piyasada ilaç bulunamıyor

25 Aralık'ta yürürlüğe girecek ilaç zammı sebebiyle depolarda ilaç bulunamıyor. Eczacılar her yıl yaşanan ilaç krizine karşı ilacın bulunabilir olduğu bir fiyatlandırma modeline geçiş yapılmasını istiyor.

İlaçtaki kur güncellemesi yeni ilaç krizini tetikledi: Piyasada ilaç bulunamıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik öngören Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Değişiklik ile ilaç fiyatlamasında kullanılan Euro kuru güncellendi. 25 Aralık itibariyle yürürlüğe girecek kararla ilaç fiyatlarına gelecek yüzde 25 zam öncesinde yine ilaç krizi başladı. Mevcut ilaçları zamlı fiyat üzerinden piyasaya sürmek isteyen üretici ve ecza depoları nedeniyle eczanelerde birçok ilaç bulunamıyor.

Elips Haber’den Betül Vural’ın haberine göre Türk Eczacıları Birliği (TEB) eski Başkanı Erdoğan Çolak, “Zam enflasyona göre de yapılsa, döviz kuruna göre yapılsa rasyonel olmadığı sürece sektördeki mali sıkıntıyı çözmez” derken ilaç zammı öncesi yaşanan ilaç kıtlığıyla ilgili görüşlerini aktaran Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan ise, “Biz eczacılar 10 gün boyunca ne yapacağımızı kara kara düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Vatandaşa ilaç veremeyecek duruma geldik”
Şu anda piyasada ciddi oranda ilaç kıtlığı olduğunu açıklayan Çolak, “Eczacılar şu anda ilaç depolarından ilaç almakta zorlanıyor. Bu çok yanlış bir uygulama ve Sağlık Bakanlığı bunu yıllardır yapıyor. Eğer zam yapılıyorsa, bu 1-2 gün içerisinde yürürlüğe konulmalı” dedi. Çolak, “10 gün demek, elinde yüklü mal bulunan firmaların ve depoların sevkiyatları durdurması demektir. Biz yıllardır bunu yaşıyoruz ama bu durum yıllardır devam ediyor. Yine depolardan ilaç alamayıp, vatandaşa veremeyecek duruma geldik. Zam enflasyona göre de yapılsa, döviz kuruna göre de yapılsa rasyonel olmadığı sürece sektördeki mali sıkıntıyı çözmez” diye konuştu.

Piyasada sadece zam öncesi değil, genel olarak bir ilaç kıtlığı yaşandığına dikkat çeken Çolak, “Biz ilaç üretiminde dışa bağımlı bir ülkeyiz, üretilen ilaçların ham maddesini yurtdışından ithal ediliyor. Hal böyleyken, bir fiyat dengesizliği ortaya çıkıyor. Kendimize ait bir ilaç sanayimiz olmadığı için her zaman bir ilaç kıtlığı oluyor” ifadelerini kullandı.

“Ne yapacağımızı kara kara düşünüyoruz”
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan ise konuya ilişkin görüşlerini aktardı. Saydan, “Zam kararının yürürlüğe girmesi 25 Aralık olarak belirlendiği için depolarda zaten kısıtlı şekilde olan ilaç akışı daha da azalmaya başladı. Bu da ilacın bulunabilir olmasını zorlaştıracak. 10 gün süreyle biz eczacılar ne yapacağımızı kara kara düşünüyoruz şeklinde konuştu.

Sektördeki ilaç sıkıntısına çözüm önerisi sunan Saydan, şu ifadeleri kullandı: “Son zamanlarda basında da yer aldığı gibi, ülke genelindeki tüm meslektaşlarımız birçok ilacın temininde sıkıntı çekmekte ve ne yazık ki hastalarımız mağdur olmaktadır. Bu sürecin başlıca sebebi; Bakanlığın ilaç fiyatlandırma politikasında izlediği fiyatları baskılayıcı tutum olmakla birlikte, üretici ve aracı paydaşların marjinal maliyetin marjinal geliri karşılamadığı noktada üretimden/tedarikten vazgeçmesidir. Bakanlıkça ilaç fiyatlandırmasında belirlenen Euro kurunun bugün hala reel kurun ancak yüzde 50’sine erişebilmiş durumdadır. Bu ekonomik gerçekler maalesef tüm sektöre dağıtılması gereken bir yük getirmektedir. Netice olarak birçok ilaç bulunmamaya, ‘yok’a girmeye başlamış, ithal edilen ürünler ithal edilmemeye, yeni çıkan, tedaviye yeni verilen ilaçlar ülkemize getirilmemeye başlamıştır. Euro kurunun güncel kuru yakalaması bu problemi ciddi oranda çözecektir. Bizler; ilaca zam gelmesini talep eden bir meslek grubu değiliz. Talebimiz; günümüz ekonomik koşullarına uygun olan ve ilacın bulunabilir olduğu bir fiyatlandırma modeline geçiş yapılmasıdır.”

Bakmadan Geçme