IMF'den Arjantin'e 2 milyar dolarlık nefes! Ama bir şartla…
Uluslararası Para Fonu (IMF), Arjantin ile yürütülen Genişletilmiş Fon Kolaylığı (EFF) programı kapsamında ilk gözden geçirme sürecinde personel düzeyinde anlaşmaya varıldığını duyurdu. Anlaşma, ekonomik krizle mücadele eden Arjantin'e yaklaşık 2 milyar dolarlık yeni finansmanın kapısını aralıyor.
IMF açıklamasına göre, toplam 20 milyar dolarlık kredi programının bir parçası olan gözden geçirme süreci, Temmuz ayı içinde IMF Yönetim Kurulu'nun onayına sunulacak. Kuruldan çıkacak olumlu kararın ardından Arjantin’e aktarılacak kaynak resmiyet kazanacak.
IMF, programın güçlü bir başlangıç yaptığını vurgulayarak; ülkede enflasyon ve yoksulluğun azaldığını, ekonomik büyümenin ise yukarı yönlü ivme kazandığını belirtti. Özellikle Arjantin'in beklenenden daha erken bir tarihte yeniden uluslararası sermaye piyasalarına erişim sağlaması, pozitif bir gelişme olarak öne çıkıyor.
REZERV ŞARTI ÖNE ÇIKTI: FONLAR ŞARTLI SERBEST KALACAK
Anlaşmada dikkat çeken en önemli kriterlerden biri ise Merkez Bankası döviz rezervlerinin güçlendirilmesi. IMF, fonların serbest bırakılmasının enflasyonla mücadelede kararlılık, rezerv birikiminin artırılması ve mali disiplinin korunması gibi ekonomik kriterlere bağlandığını açıkladı.
KUR SERBSET KALDI, DÖVİZ KONTROLLERİ GEVŞETİLDİ
Arjantin hükümeti, Nisan ayında IMF ile imzalanan 48 ay vadeli 20 milyar dolarlık program kapsamında, uzun süredir uyguladığı sıkı döviz kontrol önlemlerini gevşetmiş, peso kurunun daha serbest bir bant içinde dalgalanmasına izin vermişti.
SEÇİM RİSKLİ GÖLGE DÜŞÜRENİLİR
Ancak uzmanlar, yaklaşan ara seçimlerin ekonomi üzerindeki belirsizliği artırabileceği ve büyüme hızının önümüzdeki aylarda yavaşlayabileceği uyarısında bulunuyor.
EKONOMİ BAKANI'NDAN UMUT VEREN AÇIKLAMA
Arjantin Ekonomi Bakanı Luis Caputo ise yaptığı açıklamada, “IMF ile herhangi bir sorunumuz yok. Rezervleri yeniden inşa etmek için adım adım ilerliyoruz” diyerek piyasaya güven verdi.