• Haberler
  • İnşaat sektörü istikrarlı pazar arayışında

İnşaat sektörü istikrarlı pazar arayışında

Gittikçe derinleşen ara eleman sıkıntısı yanında artan inşaat maliyetleri, 2024 yılında da inşaat sektörünün en büyük sorunları olmaya devam ediyor.

İnşaat sektörü istikrarlı pazar arayışında
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Boztepe, inşaat sektöründe yaşanan sorunların sektörü geriletmeye devam ettiğini söyledi. 
Pandemiden sonra inşaat sektöründeki daralmanın küresel bir hal aldığını belirten Hasan Boztepe, “2023-2024 yıllarındaki ekonomik daralmalar ve bölgemizin kuzeyinde ve güneyinde yaşanan vahim hadiseler neticesinde, sektörümüz oldukça olumsuz etkilenmiş ve piyasa oldukça gerilemiştir.” dedi.   İnşaat sektöründe başlıca sorunların finans, istihdam, dengesiz fiyat artışları ve daralan pazar olarak öne çıktığını vurgulayan Hasan Boztepe, şöyle konuştu: “Derinleşen istihdam sorunu ve finans daralması neticesinde güven üst düzeye çıkmıştır. Artık ticarette paradan ziyade bu işi yapabilir mi? Bu malzemeyi temin edebilir mi? gibi düşünceler hasıl olmuştur. Sektörümüzü diri tutmak için ve geliştirip özellikle dış ticarette yol kat etmek için üst düzey çözümler üretilmeli ve güven istikrarı sağlanmalıdır. Başta devletimizin ticaret ile ilgilenen kurumları ve STK’ların güçlü çalışmaları ile güvenli alıcı ve güvenli satıcı buluşturulmalı, bu doğrultuda sağlıklı ticaretler yapılmalıdır.”

 

İnşaat sektörü istikrarlı pazar arayışında
 Hasan Boztepe, inşaat sektörünün geçen yılı deprem bölgesinin yeniden inşası faaliyetleri ile tamamladığını belirterek, 2024 yılının ilk üç ayında yerel seçimlerin de etkisiyle kentsel dönüşüm çalışmalarının öne çıktığını söyledi. Geçen yılın son çeyreğinde yüzde 10,8 büyümenin deprem bölgesinin yeniden inşasının etkisiyle oluştuğunu kaydeden Hasan Boztepe, “Geçen yıl inşaat sektörünün büyüme oranı yüzde 7,8 olarak açıklandı. Genel ekonominin üstünde bir büyüme gözükse de, bu büyümenin nedeni deprem bölgesindeki inşaat faaliyetleri. Uzmanlar göre beş yıl sonra görülen bu büyümenin inşaat sektörünün yaşadığı daralmanın yüzde 35’ini telafi edebildi. Açıklanan verilere göre gayrimenkul sektöründe geçen yıl yüzde 2,7 gibi yavaş bir büyüme gösterdi.” değerlendirmesini yaptı. Hasan Boztepe, inşaat faaliyetlerinin tamamlanmasının uzun bir süreci kapsadığını hatırlatarak, maliyetlerin öngörülememesi nedeniyle, satış fiyatların daha yüksek söylenmesinin de sektörü kötü etkilendiğine dikkat çekti. 

İnşaat sektörü istikrarlı pazar arayışında
KONTİMDER olarak sektörün sorunlarını çözüme kavuşturmak adına çalışmaların devam ettiğini ifade eden Hasan Boztepe, “İnşaat malzemesi satıcıları, üretici ile tüketici arasında köprü vazifesi yanında üretici ile finans riskini paylaşan, tüketici ile kalite ve pazarlama riskini paylaşan bir konumda hizmet veriyor. Değerli inşaat malzemesi satıcılarının bir STK’sı olarak, güvenilir ticareti ön plana çıkararak sağlıklı ticari köprüler kurulması noktasında çalışmalar yürütmeyi hedefliyoruz. Fuarlar, ikili ve çoklu görüşmeler ile güvenli pazarlar oluşturmalı.  Elimizi taşın altına koyarak var gücümüzle çalışma gayretinden vazgeçmemeliyiz” diye konuştu.

Bakmadan Geçme