İran'da onlarca işletme mühürlendi

İran'da başörtüsü takmayan kadınlara hizmet veren işletmeler kapatıldı. Çoğunluğunun kafe ve restoran olduğu işletmelerde 3 de eczane yer aldı.

İran’ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansı'na göre, başkent Tahran’da hizmet veren birçok işletme ile bir alışveriş merkezi başı açık müşterilere hizmet vermesi nedeniyle kapatıldı. Haberde, söz konusu işletmelerin başörtüsü ve iffet kurallarını ihlal etmesi sebebiyle uyarıları dikkate almayıp çalışmaya devam ettiklerinden dolayı mühürlendiği aktarıldı.


Amini’ye destek veren işletmeler kapatıldı

Şehrin batısında yer alan, onlarca işletmenin yer aldığı ve yüzlerce kişinin çalıştığı bir alışveriş merkezi ve 3 eczane tamamen mühürlenmesi dikkat çekti. Mühürlenen kafe ve restoranların birçoğunun ise ünlülere ait olması sosyal medya kullanıcıları tarafında tepkiye neden oldu. Sosyal medyada paylaşılan mesajlarda, söz konusu kişilerin Mahsa Emini’nin gözaltındayken vefat etmesi üzerine başlayan gösterilere destek verdiği ve işletmelerinin de bu yüzden kapatıldığı iddia edildi. 

Yetkililerden açıklama:İçişleri Bakanlığı ve Yargı Erki, 'zorunlu' başörtüsü kuralına uymayanlara karşı harekete geçileceğini açıklayıp sokak ve caddelerdeki kameraların başörtüsü denetimleri için kullanılacağını belirtmişti. İran’da, başörtüsü takmayanların kullandığı araçlar kameralarla tespit edilip araç sahiplerine uyarıda bulunulacaktır. Uyarıyı dikkat almayan vatandaşların ise arabaları 15 gün trafikten men edilip, bu süreden sonra olayın tekrarlanacağı vakit araca el konulacağı belirtilmiştir.

BEYZA DEMİREL

Bakmadan Geçme