İslam tarihi dünya tarihidir

Türkiye Yazarlar Birliği Konferansında Araştırmacı Yazar Sait Mermer İslam Düşüncesinin Tarih Yapıcı Rolünü anlattı

İslam tarihi dünya tarihidir
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TYB Şube Sekreteri Atilla Yaramış’ın takdimiyle açılan konferansta, TYB Genel merkezi tarafından İslâm Düşüncesinin Tarih Yapıcı Rolü adlı kitabı Araştırma dalında ödüle değer görülen Sait Mermer yazılı metin tarihleri çok zayıf olan batılıların bu yüzden kendilerine bir tarih inşası yoluna gittiğini anlattı.

Batı mitoloji ile idare ediyor

Bizim İslam Tarihi Dönemi dediğimiz zamandan itibaren, metin tarihi dönemine bakıyoruz; batılıların o dönemlerde yazılı tarihleri bile yok, mitoloji ile idare ediyorlar. Prehistorya batılı arkeologların, antropologların çıkardığı bir kavramdır ve tarih öncesi demek. Niye tarih öncesi demek? Çünkü tarihleri var, öncesi yok, karanlık! Tarih öncesini de evrimci bir bakışla inşa ediyorlar. Kuzey İngiliz bilimcilerinin icat ettiği arkeolog kazmasını toprağa vurduklarında hayvan iskeletiyle karşılaştılar. Bunun üzerine ‘Bizim Prehistoryamız hayvandan geliyor’ dediler.

Kur’an bize net bir tarih perspektifi sunuyor

Batılılar modern tarih yazım döneminde de tarih felsefesi yaptılar. Bu da kendilerine yeni bir tarih inşası ortaya koymak demekti. Çünkü uygarlığın temeli ancak bunun üzerine inşa olabilirdi. Tarihiniz varsa medeniyetiniz vardır. Bizim tarihimiz var ama tarih perspektifimiz yok ve bizim tarihimizi batı tanımlıyor. Bizim yazılı metin tarihimiz ortada, Kur’an-ı Kerim ortada… Oysa Kur’an bize net bir tarih perspektifi sunuyor. Resulullah Hadisleriyle tarih perspektifi sunuyor.

İslam tarihi dünya tarihidir

Yeryüzü tarihi Hazreti Adem’le başlar. Hazreti Nuh zamanı, Hazreti İdris de mekânı başlattı. İkisi aynı çağın peygamberidir. Bakın, tarihi peygamberler yapıyor ve hareket ettiriyor. Hani İslam’dan önce Araplar, İslam’dan önce Türkler diyorlar ya; İslam’dan önce bir şey yok. Bütün her şey İslam’dan sonradır. Çünkü İslam Hazreti Adem’le başlıyor. Dünya’da ne olup bittiyse hepsi İslam’dan sonradır. İslam tarihi dünya tarihi demektir.

Açıktan tebliğ Hz. Ömer ile başladı

İnsandan maksat Hazreti Muhammed’dir. Hüma’nın tanımını yapacaksanız model odur. İnsan için peşin veri odur. Hazreti Muhammed olduktan sonra; Hz. Adem’le başlayan süre işledi. İslam’ın emekleme döneminde peygamberimiz yakınlarını ve akrabalarını davet etti. Ayağa kalkış ise Hz. Ömer’in Müslüman oluşuyla gerçekleşti ve açıktan tebliğ dönemi başladı. Bu Hz. Nuh’un zamanı başlatıp yürüttüğüne benzer. Hz. Musa’nın asası da Nuh’un gemisindendir. O ikisi arasında doğrudan tarihsel bağ var. Hz. Adem, Nuh, Hud, Musa, Muhammed sonra Hz. Ömer… Sahabede Hz. Musa’nın rol modeli Hz. Ömer’dir. Sahabenin en büyük müçtehidi Hz. Ömer’di. Ömer’in Müslüman oluşuyla yürüyüş başladı.

Türk İsmini Hz. Peygamberimiz verdi

Buhari, Müslim, Tirmîzi, Ebu Davut... Bütün hadis musanniflerin yüzde 90’ı Orta Asya’dadır. Çünkü orada Müslüman olmaya hazır bekleyen bir topluluk var. O topluluğa peygamberimiz Türk diyor. Türk kelimesi yazılı metinlerde ilk defa hadislerde geçer. O topluluğa Türk ismini peygamberimiz verdi. Şeyma Bıyıklı

Bakmadan Geçme