İsrail sivillerin ev ve çadırlarını hedef aldı: 13 kişi hayatını kaybetti
İsrail'in Gazze'de sivillerin ev ve çadırlarını hedef alması sonucu 13 kişi hayatını kaybetti.
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde sivillerin sığındığı ev ve çadırlara yönelik düzenlediği son saldırılarda aralarında çocukların da bulunduğu en az 13 Filistinli yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi yaralandı.
AA muhabirinin sahadaki görgü tanıkları ve hastane kaynaklarına dayandırdığı bilgilere göre, Gazze kentinin kuzeyinde bulunan el-Selfiti ailesine ait bir ev, İsrail hava saldırısıyla hedef alındı. Bombardıman sonucu evde büyük bir yıkım ve yangın meydana gelirken, 3 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda yaralı hastanelere sevk edildi.
Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr el-Belah kentinde ise yerinden edilmiş sivillerin kaldığı bir çadır bombalandı. Saldırıda 5 Filistinli yaşamını yitirirken, çok sayıda sivil yaralandı.
Benzer saldırılar güneydeki Han Yunus kentinde de gerçekleşti. Yerinden edilmiş insanların sığındığı çadır alanları hedef alınırken, en az 3 kişi — bunlardan 2'si çocuk — hayatını kaybetti, 15’in üzerinde kişi ise yaralandı. Aynı bölgedeki el-Mevasi mahallesinde düzenlenen başka bir saldırıda da yine 2 çocuk yaşamını yitirdi.
GAZZE'DE İNSANİ KRİZ DERİNLEŞİYOR
İsrail’in hem askeri operasyonları hem de uyguladığı sıkı kuşatma nedeniyle Gazze’deki insani kriz her geçen gün derinleşiyor. Gıda, temiz su, ilaç, tıbbi ekipman ve hijyen ürünlerinin yok denecek kadar azaldığı bölgede, özellikle çocuklar arasında açlık kaynaklı ölümler artıyor.
Gazze Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 7 Ekim 2023’ten bu yana açlık nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 147’ye yükseldi; bunlardan 88’ini çocuklar oluşturuyor.
Yerel ve uluslararası insan hakları örgütleri, İsrail'in açlık ve susuzluğu bir savaş aracı olarak kullandığını vurgularken, Gazze’nin altyapısının büyük oranda yok edildiği belirtiliyor. Gazze’nin yaklaşık yüzde 88’lik kısmı ağır hasar almış durumda.
YERİNDEN EDİLENLERİN DURUMU KÖTÜLEŞİYOR
2,3 milyonluk nüfusa sahip Gazze Şeridi’nde, İsrail'in sürgün politikaları ve süregelen saldırıları nedeniyle yerinden edilen Filistinlilerin sayısının 2 milyona yaklaştığı bildiriliyor. Birçok kişi defalarca yer değiştirmek zorunda kaldı.
Sınırlı imkanlarla kurulan derme çatma çadırlarda yaşam mücadelesi veren siviller, hijyen koşullarının yetersizliği ve bulaşıcı hastalık riskleriyle karşı karşıya. Özellikle okullara sığınan kalabalıklar içinde lavabo eksikliği ve temel temizlik malzemelerinin bulunmaması, salgın hastalıkların yayılmasını kolaylaştırıyor.
İsrail ordusu ise hemen her gün gerçekleştirdiği saldırılarla, bu geçici sığınma alanlarını da hedef almaya devam ediyor.
7 Ekim 2023’ten bu yana süren saldırılarda en az 60 bin 138 Filistinlinin yaşamını yitirdiği, 146 bin 269 kişinin de yaralandığı bildiriliyor.