İşte Mevlana Müzesi'ndeki o sır!

Her yıl yüzlerce hatta binlerce turist akınına uğrayan Mevlana Müzesi'ndeki 4 kapının her birinin farklı anlamları vardır.

İşte Mevlana Müzesi'ndeki o sır!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

KONYA HABER: Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Müdürü ve Postnişin Fahri Özçakıl, Mevlana Müzesi’nin Selimiye Camii tarafından girilen ''Dervişan'', Üçler Mezarlığı'na açılan ''Hamuşan'' ile günümüzde turistlerin girişinin sağlandığı ''Çelebiyan'' ve ''Küstahan'' diye adlandırılan 4 kapısı bulunduğunu ve her bir kapının ayrı bir sırrı olduğunu açıkladı.

İŞTE O KAPININ SIRRI 
Türkiye'de tekke ve zaviyelerin kapatılmasına ilişkin düzenlemenin ardından Mevlana Müzesi'nin de kapatıldığını ancak kısa süre sonra müze olarak ziyarete açıldığını vurgulayan postnişin Fahri Özçakıl, Mevlana Hazretleri’nin Tasavvuftaki kapıları 4’e ayırdığını ve bu kapıların geçilerek en sonunda hakikate ulaşıldığını dedi. 

Fahri Özçakıl,” Tasavvufta; şeriat, tarikat, hakikat ve marifet olmak üzere 4 kapı vardır. Bu kapılardan geçen kişi İnsan-ı Kamil olur.”söyledi. 

MEVLEVİLİĞİN TARİHÇESİ 
Postnişin Fahri Özçakıl,” 1207 yılında Afganistan’ın Belh şehrinde doğan ve ölümünün üzerinden asırlar geçmesine rağmen öğütleri nesilden nesile aktarılarak bugünlere gelen Mevlana’nın sadece yaşadığı zamana değil sonsuza kadar insanlığı etkileyecek hayatı onu ölümsüz kılıyor.” diyerek Mevlana’nın dünya üzerinde ki etkisine değindi.

Mevleviliğin Sünni tarikatlar içerisinde önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Postnişin Fahri Özçakıl,” Mevlevilik Mevlana Hazretleri’nin yaşantısı, onun eserleri ve insanlara olan bakış açısıyla hem o dönemde hem de günümüzde insanları kendisine bağlamış önemli bir Allah dostudur.” İfadelerini kullandı. 

Mevlevilik, Hz. Mevlana’nın öğretilerini gelecek nesillere aktarmak üzere oğlu Sultan Veled ve torunu Ulu Arif Çelebi tarafından 14.y.y.’da kurulmuş ve Konya’daki Mevlana Türbesinin de makam olarak seçildiğini söyleyen Fahri Özçakıl, Mevlevihaneler Mevlana’nın düşüncelerinin öğretildiği, dini-edebi bilgilerin yanı sıra bir konservatuvar, akademi gibi sanat eğitimi de veren okullar olduğunu belirtti. 

MEVLEVİLİĞİN EN ÖNEMLİ ESASI
Hz. Mevlana’dan günümüze kadar gelen Mevlevilik tarikatının, insanlığa vermiş olduğu en önemli hususun Allah’ın yarattığı en üstün varlık olan insana saygı göstermek olduğu belirten Özçakıl, “ Mevlevilik, sevgiyle birbirimize kucak açmamızı, tevazu ve hoşgörüyle karşılık vermemizi ister. Bu düşünce Mevleviliğin en önemli hususlarındandır.”  İfadelerine yer verdi.

KONYA HABER - HAKİMİYET

Bakmadan Geçme