İYİ Partili Yokuş: Çiftçilerin borcu 348 milyar liraya dayandı

İYİ Parti Konya Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Fahrettin Yokuş, çiftçi ve besicinin bankalara ve Tarım Kredi Kooperatifi'ne olan borcunun her yıl katlandığını belirtti. Çiftçilerin borcunun Ocak 2023 itibariyle 348 milyara dayandığını ifade eden Yokuş, duruma tepki gösterdi.

İYİ Partili Yokuş: Çiftçilerin borcu 348 milyar liraya dayandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İYİ Parti Konya Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Fahrettin Yokuş, çiftçilerin yaşadığı sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu. 

“Çiftçilerin yüzde 78’i memnun değil”

Türkiye’de sık sık Tarım Bakanı değişmesine rağmen çiftçilerin gelen isimlerden memnun olmadığını ifade eden Yokuş, “Sık sık tarım bakanları değişiyor ancak tarım üretiminde çiftçi memnuniyeti her yıl azalıyor. Türkiye’deki 9 kamu ve özel banka tarafından kurulan Kredi Kayıt Bürosu tarafından her yıl yapılan Türkiye Tarımsal Görünüm Saha Araştırması anketine göre 2019 yılında çiftçi memnuniyet oranı yüzde 36 iken bu oran 2022 yılında yüzde 22’ye gerilemiştir. Yani çiftçilerimizin, besicilerimizin yüzde 78’i memnun değil” dedi. 

“Çiftçinin borcu her yıl katlanarak artıyor”

Çiftçilerin borcunun Ocak 2023 itibariyle 348 milyar liraya yükseldiğini ifade eden Yokuş, “Tarımda nüfus yaşlanıyor. Çiftçinin, besicinin bankalara, Tarım Krediye borçları her yıl katlanarak artıyor. Ocak 2023 itibariyle çiftçi borçları 348 milyara dayanmıştır. Önceki tarım bakanı çıkıyor ‘Afrika’da Sudan’da tarım yapacağız’ diyor. Şimdiki Tarım bakanı da: ‘Güney Amerika’da Venezuela’da tarım yapacağız’ diyor. Ülkemizde tarım arazilerinin üçte biri ekilmiyor. Çiftçi, üretici toprağına küsmüş. Ama iktidarın umurunda değil. Öyle bir zihniyetle yönetiliyoruz ki; bir tarım bakanı çıkıyor tarım ürünleri ithalatını “Paramız var ki alıyoruz” diyor. Bir diğeri Şanlıurfa sel felaketinde “15 kişi öldü ama toprak yağmura doydu” diyor. Aslında bu ucube sistem, tek adam yönetiminin bir göstergesidir. Sistem ucube olunca bakanlar da ucube olur” ifadelerini kullandı.

“Dünyada gıda fiyatları düşüyor”

TÜİK tarafından açıklanan Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi rakamlarını hatırlatan İYİ Partili Yokuş, 
“Türkiye İstatistik Kurumu, Tarım ürünleri üretici fiyat endeksinin yıllık bazda yüzde 143 oranında arttığını açıkladı. Tarım ürünleri tüketici fiyatları da şubat ayı itibariyle yüzde 70 oranında artış göstermiştir. Cumhurbaşkanının talimatlarıyla karsız,  halka satış yapan Tarım Kredi Kooperatifleri marketlerinde Ramazan gıda paketi fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 90 oranında artırıldı. Bir de bu kurum kar ederek satsaydı ne olurdu acaba? FAO’nun, Uluslararası Gıda Örgütünün verilerine göre dünya gıda fiyatları 11 aydır düşmeye devam etmektedir. Şubat ayı itibariyle yıllık düşüş 8,1 oranında gerçekleşmiştir. Bu veriler gösteriyor ki ülkemizdeki yönetim beceriksizliğini, yanlış tarım ve ekonomi politikalarının bedelini halkımız yoksullaşarak ödüyor.  Son bir yılda gıda fiyatlarının dünyada yüzde 8 oranında düşüş göstermesine rağmen ülkemizde yüzde 70 oranında artmış olmasının izahı yoktur” diye konuştu.

Bakmadan Geçme