İYİ Partili Yokuş: Emekliye 7 bin 500 lira yetmez, asgari ücrete çıkartın

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, 7 bin 500 liraya çıkartılan en düşük emekli maaşına ilişkin açıklama yaptı. 7 bin 500 lira maaşın yetmeyeceğini ifade eden Yokuş, '7.500 lira yetmez, bunu en az asgari ücrete çıkarın o da yetmez, seyyanen bütün emeklilere verin' dedi.

İYİ Partili Yokuş: Emekliye 7 bin 500 lira yetmez, asgari ücrete çıkartın
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, emeklilerin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. En düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya çıkarılmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Yokuş, rakamın yetersiz olduğunu söyledi. 

“BÜTÜN EMEKLİLERE SEYYANEN ZAM YAPIN”
2023 yılının Ocak ayından itibaren en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesinde olması gerektiğini söylediklerini aktaran Yokuş, şunları söyledi:
“2023 yılı Ocak ayında burada emeklilerin en düşük maaşını 5.500 liraya çıkarırken dedik ki: ‘Bu yetmez, bunu en az asgari ücret düzeyine çıkarın. Bu büyük bir adaletsizliktir’ Dinlemediniz, bildiğinizi okudunuz. Şimdi geldiniz, aradan iki ay, iki buçuk geçti, ‘7.500 liraya çıkarıyoruz’ dediniz. Ne oldu; seçim geldiği için mi, korktuğunuz için mi... Yani seçim için bunları yapıyorsanız emekli zaten sizi biliyor. Onun için biz söylüyoruz yine: 7.500 lira da yetmez, bunu en az asgari ücrete çıkarın; o da yetmez, seyyanen bütün emeklilere verin. Hiç mi vicdanınız sızlamıyor ya? 7.501 lira ve üstü alan emekliye 2 bin lira yok. Bu nasıl adalet? Hangi adaletten bahsedeceksiniz siz? Herkese seyyanen bari yapın da bütün emekliyi... Bakın, hani ‘eski Türkiye’ diyordunuz ya, eski Türkiye'de 2002 yılında asgari ücret 184 lira, en düşük emekli maaşı 257 lira yani asgari ücretin yüzde 140 fazlası, en düşük memur maaşı 392 lira yani asgari ücretin yüzde 113 fazlası. Şimdi, geldiğimiz yirmi yıl bir sonraki Türkiye'nin hâline bakın, asgari ücret 46 kat artmış, 8.506 lira. Ne olmuş? 8.506 lira. En düşük emekli maaşı ne olmuş? 7.500 lira. Asgari ücret kadar artırılmış olsaydı en düşük emekli maaşı 11.850 lira olacaktı yani emekli her ay ortalama 4.300 lira sizden alacaklı.” 

“MEMUR DA SİZDEN ALACAKLI”
“Memurların ise eski Türkiye'deki gibi paraları, maaşları aynı kalsaydı bugün 18 bin lira olacaktı” diyen Yokuş, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“En düşük memur maaşını S 11.850 lira yaptınız. Şimdi, , memurların da sizden alacağı 6.150 lira. Şimdi, efendim, en düşük memur maaşını artırmadınız, en düşük emekli maaşını hak ettiği oranda artırmadınız. Niye bunları yapmadınız? Hani siz sosyal devletten yanaydınız. Ha, şunu diyebilirsiniz: "Ya, bu asgari ücretin primlerini nasıl olsa işveren ödüyor, biz onlardan alıyoruz." Sen sosyal devlet değil misin, sen işverenden daha mı güçsüzsün; sen emekliye niye vermiyorsun, memura niye adaletsizlik yapıyorsun? Zehir zıkkım olsun yaptıklarınız! Allah'tan korkmuyorsunuz, bir de burada anlatıyorsunuz”

“EMEKLİ İNTİBAK YASASI’NI NİYE YAPMIYORSUNUZ?” 
Emekli İntibak düzenlemesine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Fahrettin Yokuş, “ emekliler bir intibak yasası istedi, yahu niye yapmıyorsunuz? Yani diyor ki: ‘Eşit prim ödemişim, eşit süre çalışmışım. 2000 öncesi, 2000 sonrası’ Bu nasıl uygulama ya? Ya, niye adalet getirmiyorsunuz, niye emekliye bunu çok görüyorsunuz? Ama hayır, İşiniz gücünüz, böyle... Kamu düzenini bozduğunuz gibi, çalışma hayatını bozduğunuz gibi emeklilerin düzenini de bozdunuz, ücret adaletsizliğini her yere sirayet ettirdiniz” 

“SGK ÇALIŞANLARININ HAKLARI ELLERİNDEN ALINDI”
Son günlerde iş yükü arttığı için sık sık iş bırakma eylemi yapan SGK çalışanlarına da destek veren İYİ Partili Yokuş:
“Bugün, biliyorsunuz, SGK çalışanlarıyla ilgili bir fazla çalışma düzenlemesi yaptınız. Onların sanki ağızlarına bir parmak bal çaldınız, meseleleri hallettiniz. 30 bin SGK çalışanının maalesef sizin iktidarınızda 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yle hakları ellerinden alındı. Onları vicdansızca ezdiniz, şimdi de ezmeye devam ediyorsunuz. "EYT çalışmasını yapın." diyorsunuz ama bunlar bunları nasıl yapacaklar? Onlar sizden hiçbir şey istemiyor, adalet istiyor; "Aldığınız hakları geri verin." diyor, "Sosyal güvenlik tazminatımızı verin." diyor, "Biz uzmanız; uzmanlaştık, çalışıyoruz. Bize niye uzmanlığı çok görüyorsunuz?" diyor ama onlara buradan söylüyorum: Merak etmeyin, az kaldı; bir buçuk ay sonra her şey hallolacak” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme