• Haberler
  • Keşfet
  • KADININ BEYANI ESASTIR İFTİRA MI? Ayağa kalktılar.. 6284 Kadının beyanı esastır mı kanıttır mı? 

KADININ BEYANI ESASTIR İFTİRA MI? Ayağa kalktılar.. 6284 Kadının beyanı esastır mı kanıttır mı? 

Kadının beyanı esatır iftira mı? 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun hakkındaki uygulama mevzuatıyla ilgili olarak, 'kadının beyanı esastır' ifadesinin değişip değişmediği konusu halkın gündeminden düşmüyor. Ancak, bu konuda gerçek bir durum mu yoksa bir iftira mı olduğu konusundaki belirsizlik devam ediyor. Konuyla ilgili olarak Avukat Begüm Ece Pazarcı, tüm detaylarıyla açıklama yaptı.

Kadının beyanı esatır iftira mı? Bazı medya organlarında gündeme gelen "Kadının beyanı esastır" ifadesiyle ilgili çıkan haberler, kamuoyunda büyük bir ilgi uyandırdı. Ancak bu ifadenin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile değişip değişmediği ya da bu haberlerin gerçeklik payı konusunda birçok vatandaş araştırma yapmakta. Son zamanlarda, "Kadının beyanı esastır" ifadesinin yerine "kadının kanıtı esastır" şeklindeki haberler, Cumhurbaşkanlığı kararnamesine dair bir değişiklik olduğunu iddia ediyor. Ancak yapılan incelemelerde, bu ifadenin değişip değişmediği konusunda henüz resmi bir açıklama olmamakla birlikte, söz konusu haberlerin doğruluğu konusunda şüpheler bulunmaktadır.

KADININ BEYANI ESASTIR İFTİRA MI?

Dün bazı medya organlarında yayımlanan habere göre, 6284'te yer alan kadının beyanı esastır ifadesinin yerine kadının kanıtı esastır ifadesi geldi. Ancak bu durum doğruyu yansıtıyor mu yoksa bir iftira mı? İşte Avukat Begüm Ece Pazarcı'nın konu hakkında paylaştığı bilgiler:

6284 Sayılı Yasaya, dün yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile "Kadının Beyanı Esastır" yerine

"Kadının Kanıtı Esastır" ibaresi getirildiği haberleri gerçeği yansıtmamaktadır.

Hukuken kısaca izah etmek gerekirse; 

6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair

Kanundaki "şiddet mağduru" tanımı; "bu kanuna göre şiddet olarak tamımlanan tuum ve davranışlara doğrudan veya dolaylı olarak maruz kalan veya kalma tehlikesi bulunan kişiyi ve şiddetten etkilenen veya etkilenme tehlikesi bulunan kişileri" ifade eder.

KADININ BEYANI ESASTIR İFTİRA MI? Ayağa kalktılar.. 6284 Kadının beyanı esastır mı kanıttır mı? 

Bu kanunda  "kadının beyanı esastır" şeklinde bir ifade de yer almamaktadır. 

YANi; "6284 sayılı kanuna göre kadının değil, cinsiyet ayrımı gözetmeden "şiddet mağdurunun" beyanı şiddetten korunmak üzere koruyucu ve önleyici tedbirler kapsamında esas alınır."

Bunun yanında, Anayasamıza göre "Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez." 

Kanun değişikliği yapma yetkisi TBMM'ye ait olup belirli usullere tabidir. 
Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile kanunlar değişmez.

Dolayısıyla; 6284 Sayılı yasa maddesinin aşağıda yer alan genelge ile değiştirildiği haber ve yorumları kamuoyunu yanlış yönlendirmekle birlikte hukuki gerçekliği yansıtmamaktadır.
 

Özel Haber

Bakmadan Geçme