Karadeniz somonunun yükselen değeri ve ihracattaki zorluklar

Karadeniz'de yetiştirilen somonun dünya pazarında talep görmesine rağmen, iç bölgelerdeki baraj ve göllerde yetiştirilen somonun Karadeniz somonu olarak ihraç edilmesi ve geri gönderilmesi, ihracatı olumsuz etkiliyor.

Karadeniz’de yetiştirilen somonun dünya pazarında gözde bir ürün olduğu ancak iç bölgelerdeki baraj ve göllerde yetiştirilen somonun, Karadeniz somonu olarak ihraç edildiğinde geri gönderildiği, bu durumun ihracatı olumsuz etkilediği belirtildi.


Karadeniz’de yetiştirilen Türk somonu ihracatının Ocak-Şubat aylarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 289’luk bir artışla 70 bin 614 dolar döviz girdisi sağladığı kaydedildi. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürdoğan, Karadeniz Somonu ihracatında önemli bir ivme yakalandığını belirterek, özellikle Uzak Doğu ülkelerinin denizde 7 ay kalan Karadeniz somonunu tercih ettiğini ifade etti.

Karadeniz somonunun yükselen değeri ve ihracattaki zorluklar
SOMON İHRACATINDA YÜKSELEN TREND


Gürdoğan, Karadeniz somonunun tercih edilmesinin ihracatta rekor bir artışa neden olduğunu vurgulayarak, Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans sergilendiğini dile getirdi. Somon ihracatının özellikle uzak doğu ülkelerinde talep gördüğünü belirten Gürdoğan, Japonya, Çin, Kore, Vietnam, Rusya ve Avrupa Birliği ülkelerinin yanı sıra yeni pazarlar arayışında olduklarını ifade etti.


Ancak, Karadeniz Somonu ihracatını tehdit eden bir durumun da olduğunu belirten Gürdoğan, iç bölgelerdeki baraj ve göllerde yetiştirilen somonun Karadeniz somonu olarak ihraç edilmesi ve geri gönderilmesi durumunun ihracatı olumsuz etkilediğini vurguladı.


DENİZDE KAFES SAYISI ARTIYOR


Son 5-6 yılda denizlerde kafes sayısının arttığını ancak iç bölgelerde yetiştirilen göl somonunun ihracatını tehdit ettiğini dile getiren Gürdoğan, bu durumun ürün kalitesini düşürdüğünü ve ihracata darbe vurduğunu belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan denizde yetiştirilmeyen somonun ihracatına izin verilmemesi talebinde bulunan Gürdoğan, ürün izlenebilirliğinin sağlanmasının önemini vurguladı.


Somon konusunda yeni bir sektörün başlangıcının yapılabileceğini belirten Gürdoğan, Türkiye'nin kendi markasını oluşturup direkt satılabilir şekilde işlenmiş ürünler göndermesi gerektiğini ifade etti. KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi'nin önemli bir rol üstlendiğini belirten Gürdoğan, Türkiye'de yeni bir sektör başlatılması için Ar-Ge çalışmalarının önemine dikkat çekti.

Karadeniz somonunun yükselen değeri ve ihracattaki zorluklar

Bakmadan Geçme