Karaman'da küçük araştırmacıdan büyük proje: Fosil merakı müze oldu
Karaman'da 7. sınıf öğrencisi Bahar Alime Eren, altı yıldır topladığı binlerce fosili Karaman Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) bünyesindeki Yasin Yıldırım Bilim Müzesi'nde sergilemeye başladı. Koleksiyon, genç bilim insanının merak ve keşif tutkusunu gözler önüne seriyor.
Karaman’da 7. sınıf öğrencisi Bahar Alime Eren, ailesiyle yaptığı doğa gezileri sırasında son 6 yılda binlerce fosil biriktirdi. Topladığı fosillerin bir kısmını çeşitli müzelere bağışlayan Eren, kalan fosillerini ise Karaman Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) bünyesinde, TEMA Vakfı’nın desteğiyle açılan Yasin Yıldırım Bilim Müzesi’nde sergilemeye başladı.
Bahar Alime Eren’in koleksiyonu, genç bilim insanının merak ve keşif tutkusunu gözler önüne seriyor. Öğrenci, fosillerin bir kısmını ayrıca “Keşfetmenin Neşeli Yolculuğu-2” TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliği kapsamında da sergileyerek ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü.
“DENİZ CANLILARININ FOSİLLERİNİ TOPLADIK”
Ailecek topladığı fosillerle oluşturdukları müze ile ilgili bilgi veren Bahar Alime Eren, “Bu fosilleri Karaman’ın iç denizinden bulduk. Karaman eskiden Hazar Denizi gibi kıyısı olmayan bir iç denizdi ve Konya’ya kadar uzanıyordu. Bu deniz çok sayıda canlıya ev sahipliği yapıyordu. Karaman’ın ekosistemini ve biyoçeşitliliğini öğrencilerin daha iyi öğrenebilmesi için bu deniz canlılarının fosillerini topladık” ifadelerini kullandı.
Eren, fosillerin bir kısmını Hacettepe Üniversitesi Biyosfer Müzesine bağışladıklarını vurgulayarak, “Orada öğrenciler bu fosilleri inceleyerek ülkemizin biyoçeşitliliğini, geçmişini ve değerini öğreniyorlar. Hacettepe’deki müze, Türkiye’nin en büyük okul müzesi olarak biliniyor. Bizim Karaman’da kurduğumuz müze ise BİLSEM’de, biyoloji sınıfının önünde yer alıyor ve endemik türlerle fosilleri sergiliyor” dedi.
“FOSİLLERİ YAKINDA GÖRÜP ÖĞRENME FIRSATI BULUYORLAR”
Fosil merakının küçük yaşta başladığını söyleyen Eren, “Altı yaşından beri ailemle birlikte gezerken fosil topluyorum. Bu sayede hem gezilerimiz eğlenceli hale geldi hem de çok şey öğrendim. Şimdi Karaman BİLSEM’deki müzemiz sayesinde diğer öğrenciler de fosilleri yakından görüp öğrenme fırsatı buluyor” şeklinde konuştu.
BİLSEM’de genel yetenek alanında eğitim gördüğünü söyleyen Bahar Alime Eren, bilimsel keşif yapmanın, araştırmanın ve öğrendiklerini paylaşmanın kendisini çok mutlu ettiğini dile getirdi.