• Haberler
  • Ekonomi
  • Kasım Ayı Sektörel Güven Endeksi Rakamları Açıklandı

Kasım Ayı Sektörel Güven Endeksi Rakamları Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım 2023 dönemi için Hizmet, Perakende Ticaret ve İnşaat sektörlerinde güven endekslerinde artışın ortaya çıktığını açıkladı. Buna göre, hizmet sektöründe güven endeksi yüzde 2,4 oranında artarken, perakende ticaret sektöründe yüzde 1,9 büyüme ve inşaat sektöründe ise yüzde 2,2 artış kaydedildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım 2023 dönemi için Hizmet, Perakende Ticaret ve İnşaat sektörlerinde güven endekslerinin ortaya çıktığını açıkladı.

Kasım 2023 döneminde hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde güven endekslerinde artış görüldü. Bu artışlar, sektörlerin gelecek döneme ilişkin olumlu beklentilerini yansıtıyor.

HİZMET SEKTÖRÜ

Kasım ayında mevsim etkilerinden arındırılarak hesaplanan güven endekslerine göre; hizmet sektöründeki endeks değeri 110,9 olarak belirlendi. Bir önceki aya göre yüzde 2,4 oranında düşüş yaşansa da, bir önceki yıla göre yüzde 6,7 oranında artış gerçekleşti.

Hizmet sektöründeki iş durumu son üç aylık dönemde yüzde 4,0 azalış gösterirken, hizmetlere olan talep de yüzde 4,6 oranında geriledi. Ancak gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talep miktarı yüzde 1,6 arttı.

PERAKENDE TİCARET SEKTÖRÜ

Perakende ticaret sektörünün güven endeksi 111,7 olarak kaydedildi. Bir önceki döneme göre yüzde 1,9 düşüş yaşansa da, bir önceki yıla göre yüzde 6,8 oranında artış gerçekleşti.

Son üç aylık dönemde iş hacmi-satışlarda yüzde 3,3, mevcut mal stok seviyesinde ise değişim görülmedi. Gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar dağılımı ise yüzde 2,1 düşüş gösterirken, diğer bir yılda gelecek dönemde çalışan dağılım yüzde 2,6 artış yaşandığı bildirildi.

İNŞAAT SEKTÖRÜ

İnşaat sektörünün güven endeksi 91,0 olarak kaydedildi. Bir önceki yıla göre yüzde 2,2 artış gerçekleşti.

Alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi yüzde 1,7 oranında artarken, gelecek üç aylık dönemde toplam çalışma durumu yüzde 2,6 artış bekleniyor.

Bakmadan Geçme