Konya Aydınlar Ocağı'nda Yörük kültürü konuşuldu

Konya Aydınlar Ocağı'nın Haftalık Salı Sohbetlerinde bu hafta fotoğraf sanatçısı gezgin şair Zeki Oğuz 'Yaylalarımız-Kadınlarımız' konulu fotoğraf gösterimi yaptı yaşayan Yörük kültürü hakkında bilgiler verdi.

Konya Aydınlar Ocağı'nda Yörük kültürü konuşuldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonunda yapılan programın açılış konuşmasında Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, 2023 yılının ülkemize ve tüm insanlığa hayırlar getirmesi temennisinde bulundu. Daha sonra kürsüye gelen fotoğraf sanatçısı gezgin Zeki Oğuz Konya ve Karaman yaylalarından çektiği fotoğrafların yer aldığı bir gösteri sundu. Ardından şair yorumcu Hidayet Çakır Oğuz’un Yörük ve yaylaları anlatan şiirlerinden bazılarını seslendirdi.

Konuşmasına kızı Yağmur damadı İrfan ile fotoğraf sanatçısı Naci İdil’e teşekkür ederek başlayan Zeki Oğuz Yörükleri 2000 yılından itibaren araştırmaya başladığına vurgu yaparak “Yörük kelimesi etnik bir kimlik değildir, konargöçerleri temsil eder ve bunlar Oğuz Türklerindendir” dedi.

Devletin konargöçerlere uzun süre fahiş cezalar uygulayarak adeta zulmettiğini anlatan Oğuz “Yetişmiş ağaca zarar veremezler ama Ormancılar bir taraftan, jandarma diğer taraftan Yörükleri adeta yıldırdı. Sonunda dönemin Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı’nın girişimleriyle sorunlar bir miktar olsun çözümlendi”” diye konuştu.

Yanlışını anlayan devletin konargöçerlerin yaylamaları ve kışlamaları için yer tespiti yapıp imkân tanımaya başladığını söyleyen Oğuz yazları yaylaya çıkıp, kışları Antalya sahillerine inen 200’e yakın konargöçer aile kaldığını da anlatarak “Yörük kültüründe kaybolmalar başladı. Günlük kelimeler bile hayatımızdan çıkıyor. Çadırında çocuklarına margarin yediren bir aile reisine kızıp ‘ağır işlerde çalışan çocuklarına daha iyi bakması gerektiğini’ söyledim. Şimdi margarin yemiyorlar. Çadırın bir kenarında kurdukları ıstar tezgâhında halı dokuyan Yörükler de şimdi hazıra döndü. Hatta Sarıveliler’deki Yörük Pazarını bile bırakmışlar” diyerek durumu özetledi.

Oğuz kadın erkek eşitliğini yıllar önce Yörüklerde gördüğünü, ilk yardım ve hayvan hastalıkları konusunda bilgili olan konargöçerlerde kadınların çocuğa karşı aşırı sevgi taşıdığını söyleyerek konuşmasını bitirdi.

Program sonunda Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Güçlü Oğuz’a kitap takdim ederek sunumu için teşekkür etti. ŞENGÜL GÜRBÜZ

Bakmadan Geçme