Konya'da 29 Ekim coşkusu: Vali Akın'dan tarihi mesaj
Konya'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, büyük bir coşku ve gurur içinde kutlandı. Feritpaşa Caddesi Tören Alanı'nda düzenlenen etkinlikte konuşan Konya Valisi İbrahim Akın, Cumhuriyet'in tarihçesini ve Kurtuluş Savaşı'ndaki fedakârlıkları hatırlatarak, Cumhuriyet'in kazanımlarına sahip çıkmanın önemine vurgu yaptı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin 102. kuruluş yıldönümü, Konya’da büyük bir coşku ve gurur içinde kutlandı. Feritpaşa Caddesi Tören Alanı’nda düzenlenen tören, halkın bayramının kutlanması, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Törenin açılışında konuşma yapan Konya Valisi İbrahim Akın, Cumhuriyet’in tarihçesinden ve milletimizin Kurtuluş Savaşı’ndaki fedakârlıklarından söz ederek, Cumhuriyet’in kazanımlarına sahip çıkmanın önemini vurguladı. Vali Akın, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Bugün ülkemizin dört bir yanında olduğu gibi Konya’mızda da büyük bir gurur ve coşku içinde Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 102. yılını kutluyoruz. Bayramımız kutlu olsun.
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, İstiklal Mücadelesi’nin tüm kahramanlarını, ebediyete intikal etmiş aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla yad ederek sözlerime başlıyorum. Her birinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
Muhterem hazirun, kıymetli hemşehrilerim, Kurtuluş Savaşımızda milletimizin iradesinin önünde hiçbir gücün duramayacağı, yedi düvele ilan edilmişti. 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkışıyla başlayan Milli Mücadele, Sivas’ta, Erzurum’da ve bilfiil Anadolu’nun her köşesinde filizlendi. Çok çetin cephelerin olduğu Anadolu’muzda toprağa düşen her damla yağmur, bir askerimizin, ecdadımızın kanıyla karışıyordu.
Anadolu’nun köylerinde bir yandan cepheye mermi taşıyan analar, diğer yanda elinde kalem yerine tüfek tutan çocuklar vardı. Yorgun ama inançlı milletimiz, böyle bir zamanda bile vatanına olan sevgisini hiç ama hiç kaybetmedi.
İşte o sevgi, o direniş bugünlere uzanan Cumhuriyet’tir. Muhterem hazirun, kıymetli hemşehrilerim, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, tüm şehit ve gazilerimizin fedakârlıklarıyla, Anadolu’nun bağrından yükselen Cumhuriyet, bin yıllık köklerimizde medeniyetimizin yeniden yükselişidir.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Milli Mücadele ile birlikte “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” diyerek yeni bir dönemi ve bilinci başlatmıştır. O anlayış, bizim adımlarımızda ve çocuklarımızın gülüşünde yaşamaktadır. İftiharla diyebiliriz ki 29 Ekim bir milattır.
İşte bugün bizler bu meydanda kutlamayı ve aynı zamanda mümtaz milletimizin kendi sesini, kendi yönünü bulma cesaretini paylaşıyoruz. 2. yüzyılında milletimiz, kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla şanlı bayrağımız altında daima güçlü ve huzurlu olacaktır.
Kıymetli hemşehrilerim, bu kutlu buluşmanın en mühim yansımalarından birini kadim şehrimiz Konya’mızda görüyoruz.
Cumhuriyetimizin temelinde yatan akıl, bilim ve ilerleme ideali; Konya’mızın ikliminde yaşanan çalışkanlık, ahlak ve birlikte yaşama aşkı ile birleştiğinde ortaya güçlü, müreffeh ve kucaklayıcı bir şehir çıkmıştır.
Konya’mız, tarihin her döneminde olduğu gibi İstiklal Mücadelesi yıllarında da önemli rol üstlenmiş, Cumhuriyet döneminde ise başta tarım olmak üzere ekonomisi, sanayisi, üniversiteleri, kültür ve sanatıyla ülkemizin lokomotif şehirlerinden biri olmuştur.
Bizler, bu şehrin evlatları olarak atalarımızdan miras aldığımız bu değerleri, Cumhuriyetimizin kazanımlarıyla harmanlayarak daha güçlü bir yarın inşa etmek için çalışmaya devam edeceğiz. Bu duygu ve bilincin ışığında tekrar 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’mızın 102. yılını kutluyor, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, tüm şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet ve hürmetle yad ediyor; her birinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”