Konya'da Atatürk Evi Müzesi

Müze Araştırmacısı Yücel Yaylacı Konya Atatürk evi müzesinin tarihini ve müzeye olan ilgiyi anlattı.

1912 yılında ev olarak inşa edilen Atatürk evi 1964 yılında müzeye çevriliyor. Müzede Atatürk’e ait eşyalar, kullandığı giysiler, o döneme ait fotoğraflar sergileniyor.


13 Kez Konya Ziyareti 
Araştırmacı Yücel Yaylacı, Atatürk’ün 1920’de Konya’yı ilk ziyaretinde bu evde tahsis edildiğini, 1927’de Atatürk adına tescil edilip tapusunun çıkarıldığını belirterek, 1937’ye kadar Konya’ya geldiği resmi olarak bilinen sayının 13 olduğunu ve bu evde konakladığını dile getirdi.


İlginin Yoğunluğu Öğrencilerden
Yücel Yaylacı, Milli bayramlarda ve Atatürk’ü anma günlerinde daha çok ziyaretçinin olduğuna değinerek şunları söyledi: “En çok ilgi öğrencilerden geliyor, eğitim gezileri yapılıyor, ortaokul ve liseden öğretmenlerimiz öğrenci gruplarıyla geliyor ve Atatürk konulu dersleri burada yapıyorlar. Git gide artan bir ziyaretçi sayımız var. Son zamanlarda müzemize yıllık ziyaretçi olarak 30 bin kişi gelmekle beraber girişlerimiz ücretsiz.”

Konya'da Atatürk Evi Müzesi
En Nadide Parça: Paravan 
Yaylacı, Müzede en özel, en nadide parçalardan birisinin Japon prensinin 1931 yılında Atatürk’ü İstanbul’da ziyaret ettiği esnada ipek el işi hediye ettiği paravan olduğunu,paravan harici toplam 177 parça eser bulunduğunu söyleyerek müzenin pazartesi hariç her gün saat 09.00’dan 16.40’a kadar açık olduğunu ve gencinden yaşlısına herkesin gelip görmesi,ogünleri bir nebze de olsa yaşıyormuş gibi hissetmesi gerektiğinin altını çizdi.
 

Özel Haber

Bakmadan Geçme