• Haberler
  • Sağlık
  • Konya'da aynı gün kalp ameliyatı olan anne ve oğlu sağlıklı şekilde taburcu edildi

Konya'da aynı gün kalp ameliyatı olan anne ve oğlu sağlıklı şekilde taburcu edildi

Konya'da aort kapak hastalığı ve damar genişlemesi teşhisi konulan anne ve oğlu, aynı gün kalp ameliyatı oldu.

Konya’da aort kapak hastalığı ve damar genişlemesi teşhisi konulan anne ve oğlu, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde aynı gün gerçekleştirilen başarılı ameliyatların ardından sağlıklarına kavuşarak taburcu edildi.

Ereğli ilçesinde yaşayan 73 yaşındaki Nimet Çadır, bir süredir yaşadığı nefes darlığı ve halsizlik şikayetleri nedeniyle hastaneye başvurdu. Yapılan tetkiklerde kalp kapağında ciddi kireçlenme ve ana damarda genişleme tespit edilince acil ameliyat kararı alındı.

Durumdan haberdar olan 45 yaşındaki oğlu Erdal Çadır da benzer semptomlardan şikayetçiydi. Tetkikler sonucunda onun da aynı kalp rahatsızlığına sahip olduğu ve ameliyat edilmesi gerektiği ortaya çıktı.

Anne ve oğul, tedavi için Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi bölümüne başvurdu. Prof. Dr. Mustafa Büyükateş ve Doç. Dr. Ömer Faruk Çiçek’in gerçekleştirdiği başarılı operasyonlarla her ikisine de aort kapak değişimi ve suni damar takılması işlemi uygulandı.

Ameliyatların ardından bir hafta boyunca hastanede kontrol altında tutulan anne ile oğul, herhangi bir olumsuzluk yaşamadan taburcu edildi.

“AYNI GÜN AMELİYAT ETTİK”

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Büyükateş, ameliyat süreciyle ilgili şunları söyledi:

"İkisinde de aort kapağında ileri derecede kalsifikasyon (kireçlenme) ve kalpten çıkan ana damarda genişleme tespit ettik. İkisinin de nefes darlığı ve çabuk yorulma şikayeti vardı. Gereken tetkikleri yaptıktan sonra ameliyat kararı verdik. Geçen hafta sabah anneyi, öğleden sonra ise oğlunu ameliyata aldık. Her ikisine de aort kapağı değişimi ve suni damar takılması işlemi uygulandı. Anne-oğul aynı gün ameliyat edilip aynı gün taburcu edilen ender hastalarımızdan oldu. İkisi de gayet sağlıklı. Onları el ele, gülerek uğurlamak bizi çok mutlu etti. Klinik olarak bu alandaki tecrübemiz güçlü. Bu vakayı da topluma umut olması açısından paylaşmak istedik."

Genetik geçişe dikkat çeken Büyükateş, aynı tür rahatsızlıkların ailenin diğer bireylerinde de olabileceğine işaret etti.

“OĞLUMLA AMELİYATHANEDE DE AYRILMADIK”

Nimet Çadır, yaşadığı sağlık sorunlarının hayat kalitesini ciddi şekilde etkilediğini belirterek duygularını şöyle dile getirdi:

"Bir yıldır nefes alamıyor, yürüyemiyordum. Kayseri'de 13 gün hastanede kaldım ama sonuç alamadım. Son çare oğlumla birlikte araştırdık, Mustafa hocayı bulduk. Oğlumla ameliyathanede de ayrılmadık. Birlikte ameliyat olduk. Şimdi çok şükür iyiyim."

“ANNEM İÇİN GELDİK, BİRLİKTE AMELİYAT OLDUK”

Rehberlik öğretmeni olan Erdal Çadır ise sürecin kendisi için de sürpriz olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Çok ani oldu ama güvenimiz tamdı. Aynı gün annem sabah, ben öğleden sonra ameliyat oldum. Ameliyathaneye giderken annem çıkıyordu. Doktorlara 'annem nasıl?' diye sordum, 'çok iyi sen de iyi olacaksın' dediler. Çok şükür ameliyathaneye güle oynaya girdik, güle oynaya çıktık. Allah'a şükür ikimiz de sağlıklı şekilde taburcu olduk."

 

Hakimiyet Gazetesi - Hakimiyet Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!