Konya'da bel fıtığı tedavisinde bir ilk gerçekleştiriliyor! Op. Dr. Gökhan Toğuşlu açıkladı

Beyin , Sinir ve Omurilik Cerrahisi uzmanı Op. Dr.Gökhan Toğuşlu fıtık tedavisinde Konya'da ilk ve tek olacak olan tam kapalı bel fıtığı ameliyatının çok yakında gerçekleşeceğini açıkladı.

Konya'da bel fıtığı tedavisinde bir ilk gerçekleştiriliyor! Op. Dr. Gökhan Toğuşlu açıkladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Konya Özel Büyükşehir Hastanesi Beyin , Sinir ve Omurilik Cerrahisi uzmanı Op. Dr.Gökhan Toğuşlu bel ve boyun fıtığına karşı tedavi yöntemlerinden bahsetti. Halk arasında bilinen adıyla fıtık rahatsızlığının vücuda ait herhangi bir organ veya yapının normal bulunması gereken anatomik sınırlarının dışına taşması olduğunu ifade eden Toğuşlu; “iki omur kemiği arasında bulunan disk dokusunun dışarıya taşıp sinir dokusu üzerinde baskı yapması boyunda meydana geldiği zaman boyun fıtığı, belde meydana geldiği zaman bel fıtığı diyoruz. Çok nadir görülse de sırt bölgesinde de fıtık meydana gelebiliyor.” Dedi.

Hastada fıtık oluşabilmesi için birçok etmen bulunduğunu söyleyen Op. Dr. Toğuşlu; “Fıtığın ortaya çıkması konusunda birçok etmen bulunuyor. İlerleyen yaş, cinsiyet, sigara kullanımı, obezite, travmalar, mesleki olarak vücudu yoran ve ağır işlerde çalışan bireylerde fıtık görülme riski daha fazladır. Bunun yanı sıra genetik faktörler de fıtıkta önemli rol oynamaktadır. Genetik yapıya baktığımızda kimi insanın kas ve kemik yapıları doğuştan güçlüdür. Dolayısıyla bel ve boyun kasları güçlü olan insanlarda fıtık görülme riski diğer insanlara göre çok daha düşüktür.” Şeklinde konuştu.

BEL AĞRISINA EŞLİK EDEN BACAK AĞRISINA DİKKAT!

Bel ağrısı ile birlikte bacak ağrısının da bu duruma eşlik etmesinin fıtık belirtisi olabileceğini vurgulayan Toğuşlu: “Bizim toplumumuzda bel ağrısı genel olarak fıtığa yorumlanıyor. Fakat bu yanlış bir tanıdır. Boyunda ya da belde meydana gelen her ağrı bel fıtığı değildir. Bel fıtığının en önemli belirtilerinden bir tanesi bacak ağrısının da bel ağrısına eşlik edip etmediğidir. Bunun dışında ağrı tek başına bir belirti değildir. Ağrının yanında uyuşma ya da karıncalanma,idrar kaçırma gibi belirtiler varsa bu bir fıtık belirtisi olabilir. Bir hasta muayeneye geldiği zaman fıtık tanısı koyabilmek için gerçekleştirdiğimiz birçok işlem mevcut. Hastada fıtık belirtilerinin gözlemlenmesi durumunda hastanın ayak bilek ve ayak başparmak gücüne bakıyoruz, ayrıca reflekslerini inceliyoruz. Ayak bileğinde, ayak parmaklarında güç kaybı var mı bunu inceliyoruz. Bacak germe (Laseque) adında bir testimiz var. Hastaya bu testi yaptığımızda bacağa yayılan ani bir ağrı saptanması durumunda hastaya manyetik rezonans görüntüleme (MRG) yapılmakta.Yapılan muayene ve Tetkikler sonrası ameliyat veya medikal tedavi kararı alınmakta.Bize başvuran her fıtık rahatsızlığı geçiren hastaya ameliyat tedavisi uygulamıyoruz. Eğer fıtık ileri boyutta değilse bunu ilaçlar,istirahat,öneriler ve çeşitli egzersizlerle bir iğne dahi yapmadan sorunu ortadan kaldırabiliyoruz. Hastanın rahatsızlığı çok ciddi bir boyuta ulaşmadığı takdirde ameliyat dışında uygulayabileceğimiz birçok tedavi yöntemi de bulunmakta.” İfadelerini kullandı.


KONYA’DA İLK KAPALI SİSTEM BEL FITIĞI AMELİYATINI BİZ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Hastanın rahatsızlığının ameliyatlık bir boyuta ulaşması sonucunda bu durumu hastaya bildirdiklerini ve seçimi kendisine bıraktıklarını ifade eden Dr. Toğuşlu: “Ameliyatlık durumlarda uyguladığımız açık cerrahi yöntemi olan Mikrocerrahi tedavi yöntemimiz bulunuyor. Onun dışında yeni cerrahi seçeneklerinden Konya'da ilk ve tek olacak olan 'Full endoskopik bel fıtığı ameliyatı’ yani diğer bir tanımla Tam kapalı bel fıtığı ameliyatı işlemini çok yakın bir zamanda gerçekleştireceğiz. Yaklaşık 1-2 ay içinde gerekli cihazların temin edilmesi ile birlikte Konya'da ilk ve tek olan bu tedavi yöntemine başlayacağız. Bu yöntem sayesinde artık mikrocerrahi yerine uygun vakalarda tam kapalı endoskopik bel cerrahisi işlemini uygulayacağız. Bu uygulamanın mikrocerrahi ameliyatlarına göre avantajı ise artık 2-3 santimlik bir alandan değil yaklaşık 6 milimetrelik bir alandan çalışmamızı gerçekleştireceğiz. Açılan bu ufacık alandan bir kamera eşliğinde ,diğer dokulara neredeyse hiç zarar vermeden fıtığı çıkaracağız. Bu tedavi yöntemine geçildiğinde artık hasta operasyondan hemen 6 saat sonra hastaneden taburcu edilecek. Mikro cerrahi tedavide hastanın rutin hayatına dönmesi için yaklaşık bir ay kadar bir süre zarfına ihtiyaç duyuyor. Endoskopik cerrahi dediğimiz bu tam kapalı cerrahide ise hasta maksimum bir hafta içerisinde rutin hayatına ve işine dönebilecek. Bu işlemde hastada fıtık dokusu haricindeki normal kas ve kemik dokularına neredeyse hiç zarar verilmiyor. Endoskopik cerrahi çok daha konforlu ve riski çok daha düşük olan güvenilir bir işlem. Bu işlemi de Konya'da ilk ve tek olarak Özel Büyükşehir Hastanesi’nde biz gerçekleştireceğiz.” Diye ekledi.

MAKBULE DOĞAN

Konya'da bel fıtığı tedavisinde bir ilk gerçekleştiriliyor! Op. Dr. Gökhan Toğuşlu açıkladı

Bakmadan Geçme