Konya'da bu mantarın fiyatı et fiyatıyla yarışıyor

Genellikle Konya, Aksaray ve Karaman'ın bazı bölgelerinde bulunan Domalan Mantarın fiyatı bu sezon et fiyatlarıyla yarışıyor.

Konya'da bu mantarın fiyatı et fiyatıyla yarışıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Konya’da bu yıl bahar ayında yağmurun etkili olmasıyla ovalarda Domalan Mantarı bereketi görüldü. Patates yumrusuna benzeyen Domalan Mantarı protein açısından zengin, et tadını veren mantar türüdür.

DOMALAN MANTARININ FİYATI 150-450 TL ARASINDA 

Domalan Mantarı fiyatlarının kalitesine göre değiştiğini belirten pazarcı esnafı Mehmet Kaya, “150 TL’den tut 450 TL’ye kadar domalan mantarı var. Kalitesine göre fiyatları değişiyor. Domalan Mantarı belli zamanda yetiştiği ve vitamin değeri açısından zengin olduğu için fiyatı yüksek. Bir ay gibi zamanı var. Ondan sonra istesen de domalanı bulamazsın. Çünkü daha sonra toprağın altında çürür. Domalan mantarının bir fiyat maaliyeti de yok. Çünkü insanların dağlara çıkıp toplama imkânı var. Yani insanlar arabalarına biniyorlar benzin yakıyorlar. Biraz emek isteyen meşakkatli bir iş. Tabii herkeste gidip mantar toplamıyor satın alıyor” ifadelerini kullandı.

“DOMALAN MANTARININ PROTEİN DEĞERİ ÇOK YÜKSEK”

Çeşit çeşit domalan mantarı olduğunu dile getiren Mehmet Kaya, “Çeşit çeşit domalan türleri var. Bunlar Kum Domalanı ve Normal Toprak Domalanı. En lezzetli türü ise Toprak Domalanıdır. Bazı yerlerde Yer Mantarı olarak bilinen Domalan Mantarı, yağmurun yağmasıyla ve gök gürültüsünün gelmesiyle toprağı kabartır. Domalan Mantarının önceden çiçeği, otu olur. Mantar toplayıcıları ya da mantardan anlayan insanlar otunu bulurlar, bulduktan sonra sağ sol çaprazlarla bir metre arayla mantarın olduğunu söylerler. İnsanlar mantarı toplayıp dolaba kaldırıyorlar. Protein değeri çok yüksek. İnsanların kendi zevkine göre çeşitli tüketme şekilleri var. Rendeleyip çorbasını yapanlar, kuş başı gibi doğrayıp yemeğini yapanlar, mangalda ciğer gibi doğrayıp közleyerek yemekleri yapılıyor” şeklinde konuştu. 

“DOMALAN MANTARININ MAZİSİ VAR”

Domalan Mantarının daha önceden mazisinin olduğunu iddia eden Kaya, “Peygamber efendimiz savaşta aç kalmıştır. Orada namaz kılıyor, Allah’ım bize yemek ver diye dua ediyor. Ardından secdeye varırken Allah Domalan mantarını peygamberimize gösteriyor ve orada bunu yiyor” sözlerine yer verdi. 

DOMALAN MANTARININ FAYDALARI NELERDİR?

İnsan sağlığına faydalarıyla öne çıkan yüksek oranda protein içeren Domalan Mantarı, düşük oranda yağ içerdiğinden dolayı kolesterole iyi gelir. Diyet yapanlar için sağlıklı şekilde kilo verme imkânı sağlar.

Bağışıklık sistemini, özellikle omuriliği güçlendiren önemli besin kaynakları içerisinde yer alır. Vejetaryenler için önemli bir besin kaynağı iken yükseklik kaynağı olduğu için tokluk hissi yaratır. Çok eski dönemlerden beri afrodizyak bir etki yarattığı biliniyor.

Bakmadan Geçme