Konya'da çevreyi kirletenlere 73 milyon ceza

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (ÇED) İzleme ve Çevre Denetimi Dairesi Başkanı Barış Akgün, Konya'da, 4 kişi tarafından kimyasal atıkların atıldığı alanlarda incelemelerde bulundu.

Konya'da çevreyi kirletenlere 73 milyon ceza
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ÇED İzleme ve Çevre Denetimi Dairesi Başkanı Barış Akgün ve beraberindeki heyet kimyasal atıkların atıldığı alanda incelemelerde bulundu. 

YAPILAN İNCELEMEDEN SONRA AÇIKLAMALARDA BULUNAN BARIŞ AKGÜN:  
“Konya ili merkez Selçuklu ilçesi Dokuz Mahallesinde IBC tanklar içeresinde atıkların bırakıldığına ilişkin 21 Ocak 2023 Cumartesi yapılan ihbar üzerine AFAD İl Müdürlüğümüz, Emniyet Müdürlüğümüz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz ekipleri bölgeye intikal ettiler. İlk başta bulunan atıkları muhafıza altına aldılar. Çevre ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum talimatıyla bakanlığın denetim ekipleri ile birlikte bölge sevk edildi. Yaptığımız ilk analizlerde petrol türevi atıkların, deterjan atıkların sodyum prifosfata gibi sülfat gibi asitlerin saha bulunduğunu tespit ettik. Şu anda atıkların kaldırılarak lisanslı bertaraf tesislerine gönderilmesi konusunda bölgede temizlik işlerini yürütüyoruz. Bir taraftan da olayın musahipleri konusunda yapılan çalışmada, emniyet müdürlüğümüz çok kısa bir zamanda bu alana atıkları döken 3 şahsa ve bu atıkların sahibi olan 1 kişi kamera kayıtlarından kısa sürede tespit etti. 

“73 MİLYON LİRA CEZA UYGULAYACAĞIZ”
4 kişi için adli süreç ve ifade işleri devam ediyor. Çevre Kanunları çerçevesinde söz konusu şahıslara kişi başı 12 milyon 218 bin atık sahibi işletmeye de 36 milyon olmak üzere yaklaşık 73 milyon Türk lirası idari para cezası uygulayacağız. Aynı zamanda söz konusu şahısların eyleminin Türk Ceza Kanun 'Çevreyi Kasten Kirletmek' suçu çerçevesinde 184. madde değerinde Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacağız." 

NE OLMUŞTU? 

Olay, geçtiğimiz günlerde Konya’nın Selçuklu ilçesi Dokuz Mahallesi’nde meydana geldi. Aktarılan bilgilere göre, boş bir arazide kimyasal atık olduğu ihbarı üzerine olay yerine AFAD ve polis ekipleri sevk edildi. 

AFAD ekiplerinin olay yerindeki incelemesinin ardından 74 adet 1 tonluk varillerde kimyasal maddeler olduğu saptandı. Güvenlik güçlerinin yaptığı incelemeler sonucu kimyasal maddelerin 2 farklı kamyonla bırakıldığını tespit etti. Polis ekipleri, yaptığı çalışmada kamyon şoförleri İbrahim M. ve Cemil A.’yı kısa sürede yakaladı. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü koordinesinde yapılan çalışmalarda atık dökülen yerler tespit edilerek temizleme çalışmalarına başlandı.

Konya'da çevreyi kirletenlere 73 milyon ceza
                                         

Bakmadan Geçme