Konya'da çiftçinin umudu arttı ama tehlike sürüyor!
Konya Ovası'nda son yağışlar çiftçinin yüzünü güldürdü ancak uzmanlar tehlikenin henüz geçmediği konusunda uyarıyor. Su kaynaklarındaki kritik durum, tarımsal üretim için risk oluşturmaya devam ediyor.
PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, 2026 üretim sezonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konya Ovası’nda son dönemde etkili olan yağışların üretici açısından umut verici olduğunu belirten Erkoyuncu, buna rağmen su sorununun halen kritik seviyede olduğunu ifade etti.
YAĞIŞ VAR AMA YETERLİ DEĞİL
Son yağışların özellikle hububat üretimi açısından olumlu bir tablo oluşturduğunu belirten Erkoyuncu, yağışın miktarının yanı sıra zamanlamasının da büyük önem taşıdığını dile getirdi. Başkan Erkoyuncu, “Verim için sadece yıllık yağış miktarı değil, yağışın bitkinin yetişme döneminde nasıl dağıldığı da önemli. Kar örtüsü hububat için hayati öneme sahip. Kar eridiğinde toprağa tamamen sızıyor ve bazı hastalıklarla zararlıları azaltıyor. Kar yağışının anlık ve mevsimlik etkisi yanında yıllık yüzey su alanlarını oluşturan baraj ve göllerde su birikmesine etkisi ve uzun yılları kapsayan yeraltı sularının beslenmesi ve yükselmesi açısından önemi paha biçilmezdir. Son yağışlar çiftçilerimizin umutlarını artırdı ama yeterli değil” dedi.
ARTAN MALİYETLER ÇİFTÇİYİ ZORLUYOR
Kasım ile mart ayları arasındaki yağışların toprak hazırlığı ve ekim açısından olumlu geçtiğini ifade eden Erkoyuncu, üreticilerin karşı karşıya olduğu ekonomik zorluklara da dikkat çekti. Başkan Erkoyuncu, “Mevcut toprak yapısı ve tarımsal sürdürülebilirlik ışığında, ülkemizde birim alandan yüksek verim elde edilmesi gübre ve bitki besleme ürünlerinin kullanımına doğrudan bağlıdır. Ancak gübre sektörü üretimde %40, ham maddede %95 oranında dışa bağımlılık ve son dönemde yaşanan İran ABD-İsrail savaşının da etkisiyle %70-90 aralığındaki öngörülemeyen fiyat artışları nedeniyle ciddi bir krizle karşı karşıyadır. Gübre ve çiftçinin önemli bir maliyet kaynağı olan mazot da döviz kurlarından ve küresel jeopolitik gerilimlerden etkilenmektedir. Söz konusu durum çiftçiyi zorlarken, gübre kullanımını azaltmaya veya tamamen bırakmaya zorlamaktadır. Bu durumun kaçınılmaz sonucu olarak verim ve kalite kaybı yaşanacağı, bunun da nihai tüketiciye gıda enflasyonu olarak yansıyacağı gerçeği ile karşı karşıya gelmiş durumdayız. Sürdürülebilir üretim için devlet sübvansiyonlarının artırılması ve destekleme ödemelerinin kullanım dönemlerine çekilmesi kritik önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.
SU SORUNU KRİTİK SEVİYEDE
Konya Ovası’nın en büyük probleminin yeraltı su kaynakları olduğunu vurgulayan Erkoyuncu, mevcut kaynakların yetersiz kaldığını söyledi. Başkan Erkoyuncu, “İhtiyaç duyulan suyun neredeyse tamamı yeraltından geliyor. Çarşamba Çayı’na 3 yıldır su aktarılamıyor. Konya Ovası’nın geleceği için dış havzalardaki sular ovaya yönlendirilmeli. Beyşehir, Suğla, Ermenek ve Manavgat Çayı gibi kaynaklar ovaya kazandırılmalı. Yağışlar bu yıl iyi oldu ama yeterli değil” dedi.
ÇİFTÇİYE SİGORTA UYARISI
Tarımda risklerin arttığını belirten Erkoyuncu, üreticilere sigorta konusunda da çağrıda bulundu. “Devletimiz kuraklık, dolu, sel ve yangın gibi afetlere karşı, üreticilerimize TARSİM sigortası aracılığıyla desteklerini sürdürmektedir. Üretici ortaklarımız da sigortalarını zamanında yaptırmalı ve olası risklere karşı hazırlıklı olmalıdır” dedi.