Konya'da Engelliler Haftası Günü kutlandı

Konya'da Engelliler Haftası'na yönelik Saygı Özel Eğitim Kurumları tarafından çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Konya'da Engelliler Haftası Günü kutlandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Konya'da Saygı Özel  Eğitim Kurumları tarafından  düzenlenen  programla 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kutlandı.

Programda dans gösterileri, sunumlar, etkinlikler ve eğlenceler düzenlendi. Bu programı öğrencileri mutlu etmek ve farkındalık oluşturmak adına düzenlediklerini söyleyen Saygı Özel Eğitim Kurumları Genel Müdür’ü Zeynep Bulut: “Genelde bizim her sene yaptığımız, öğrencilere bir eğlendirme programı.  Burada çocuklar öğretmenleriyle beraber etkinlik yapıyordu ama bu sefer öğrencilerimiz bize etkinlikler düzenleniyor.  Öğrencilerimiz yaklaşık bir buçuk iki hafta çalıştı öğretmenleriyle beraber. Bu kurum onların sosyalleşme alanları çünkü biliyorsunuz rehabilitasyon merkezlerine bireysel eğitim yapılıyor. Çocukların bize bir etkinlik sunmasını, Pamuk Prenses, Yedi Cüceler gibi düzenlenen etkinliklerle beraber aynı hareketleri bir koro şeklinde yapmalarını sağlıyoruz ve biz de böylece onları izlemiş oluyoruz.  Daha çok etkinliği sonuna doğru da şunu yapıyoruz;  yine bir şarkı açıp öğretmenleri ile beraber müzik eşliğinde burada patlamış mısır ya da  pamuk şeker gibi atıştırmalıklarla onları ödüllendirmiş oluyoruz.” ifadelerine yer verdi.

“BİZİM YAPMAMIZ GEREKEN ŞEY ŞU ; ONLARI TOPLUMA KAZANDIRMAK”
Engelli bireyler konusunda en büyük problemin bu bireyleri topluma kazandırmak olduğuna değinen Zeynep Bulut: “Biz istiyoruz ki onların normal çocuklardan farkı olmasın, parka gitsin, bir alışveriş merkezine rahat etsin  veyahut da alışveriş merkezine gittiğimde bir oyun alanına gittiğinde yaptığı hareketlerden dolayı dışlanmasın.  Normal çocuklar bu konuda bir problem yaşamıyor.  Ama engelli çocuk olduğunda otizmli öğrencinin tekrarı bir davranışını veya işte o an ki öfke

nöbetine insanlar tarafından dikkatlice bakılmasından dolayı veliler bu tarz ortamlara girmekten çekiniyor. Bizim yapmamız gereken şey şu; engelli veya değil fark etmez karşımızdakinin bir insan olduğunu unutmamalıyız. Engellilerde dışarı çıkacak, onlarda alışveriş merkezine gidecek, hastaneye gidecek. Bu öğrencilerin ne kadar fazla etrafta görürsek ne kadar fazla çevremizde görürsek onları topluma kazandırmış oluyoruz.  Biz kendimize şunu sormalıyız;  öğrencilerimiz için burada ne yapabiliriz. Özellikle söylüyorum otizmli çocukları ağırlıklı bir yerde çalıştırmamız mümkün değil. Ama onların yapabileceği düzeyde işler de olabilir. Engelliler Haftasında yaptığımız etkinliğin amacı da engelli bireylerin burada bir şeyler yapılabiliyor olduğunu insanlara ispatlamak.  Bence onlara farklı bir eğitim, yöntem ve teknik uygulandığında zaten onlar da yapabiliyor. Diğer insanlardan farkı bu aslında.” şeklinde konuştu.

“BİZİM DEVLETİMİZ ENGELLİLERE YÖNELİK MADDİ MANEVİ TÜM İMKÂNLARINI SUNUYOR”
Birçok öğrencinin devlet tarafından maaşlarının yatırıldığından söz eden Bulut: “Devletin ücretsiz bir şekilde servis imkanları var, Okulları çok güzel. Özel Eğitim Uygulama okulları, özel eğitim sınıfları ve kaynaştırma öğrencisi olan birçok özel eğitim okulu bulunuyor. Öğrencilerin aslında okul hayatları, maddi manevi destekleri gerçekten devlet tarafından çok güzel karşılanıyor.”dedi.

 

MAKBULE DOĞAN
 

Konya'da Engelliler Haftası Günü kutlandı

Konya'da Engelliler Haftası Günü kutlandı

Bakmadan Geçme