• Haberler
  • Konya
  • Konya'da eşi benzeri yok: Tespihçiler kahvehanesi

Konya'da eşi benzeri yok: Tespihçiler kahvehanesi

Halk arasında 'tespihçiler kahvehanesi' olarak anılan Konya'da eşi benzeri olmayan çay evinde, Türkiye'nin dört bir yanından tespih meraklıları bir araya geliyor. Tespih tutkunlarının buluştukları yer olan tespih kahvehanesi sahibi Mustafa Karaman,' Konya'da bu yönden büyük bir eksiklik vardı bizde Konya'da eşi benzeri olmayan tespihçiler kahvehanesini açtık.' Dedi.

Konya’da bu eşsiz projeyi hayata geçiren Mustafa Karaman,” Konya’nın bu yönden büyük bir eksikliği vardı. Türkiye’nin diğer tüm şehirlerinde buna benzer kahvehaneler veya çay evleri bulunmakta. Sadece Konya’da yoktu onu da biz açtık. Konya’da bu kahvehanenin eşi benzeri yok. İlk ve tek biziz. Ayrıca burası olmadan önce insanımız cami kenarlarında, yol kenarlarında, sokaklarda, kaldırımlarda satış yapıyorlardı. Burası açıldıktan sonra herkes resmi bir şekilde bir noktada toplanarak satış yapıyorlar. Ayrıca her ayın ilk pazarı Ankara ve Adana’da bir Pazar oluşturuluyor. Türkiye genelinde insanlar bu pazara giderken Konya’da bir uğrak haline geliyor. Pazar açıldığı vakit her yaştan, her meslekten teşbih meraklıları buraya geliyor.” İfadelerini kullandı.
“HER ŞEY BİR MERAKLA BAŞLAR”
Konya’daki tespihçiler kahvehanesinin müdavimlerinden olan 20 senedir tespih satıcılığı yapan 52 yaşındaki Mevlüt Topbaş,” Her şey bir merakla bir hevesle başlar. Genelde koleksiyon yapanlar, hevesli olanlar geliyor. Hatta sırf merek için başka şehirden gelenler oluyor. Stanttaki ürünlerin hepsi el işlemeciliği ve 90-100 yıllıktır. Fiyatları ise en az 2 bin TL’den başlayıp 60 bin TL’ye kadar gidiyor.” Diye konuştu.,
10 yıldır hobi olarak kahvehaneye gelip tespih satışı yaptığını söyleyen 41 yaşındaki Mehmet Demiröz,” Hobi olarak buraya gelip tezgâh açıyorum. Hem Konya’dan hem de Türkiye genelinden tespih meraklılarıyla bir araya geliyoruz.  Elimizde meraklısına göre pek çok tespih bulunuyor. Gümüş işlemeli tespihler, kokalar,  kehribar çeşitleri, damla çeşitleri var. Hatta damla tespihler fosil damla diye geçer. Son zamanlarda damla çeşitleri ve kehribar çeşitleri fazlasıyla rağbet görüyor. Satılan tespihlerin fiyatları ise Genel olarak kehribarlar 500 liradan başlıyor, 60 bin TL’ye kadar gidiyor.” Şeklinde konuştu.

Fotoğraf: Beyza Demirel

Bakmadan Geçme