• Haberler
  • Konya
  • Konya'da geliştirilen 'e-afet' uygulamasıyla afet bilinci artacak

Konya'da geliştirilen 'e-afet' uygulamasıyla afet bilinci artacak

Konya'daki lojistik firması, geliştirdiği uygulamayla, insanları afetlere karşı eğitici içeriklerle bilinçlendirmenin yanı sıra hayata tutunabilmeleri için afetzedelere yol göstermeyi ve ihtiyaçlara uygun lojistik faaliyetleri organize etmeyi hedefliyor.

Konya’da gıda sektöründe faaliyet gösteren bir lojistik firması, sosyal sorumluluk anlayışıyla geliştirdiği "e-afet" uygulamasıyla, afetlere karşı toplumsal bilinci artırmayı, afetzedelere destek sunmayı ve sağlıklı lojistik trafiğini sağlama hedefiyle çalışmalar yürütüyor.

Firmanın sahibi Kıvanç Kalın, yaptığı açıklamada, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş'ta gece gündüz demeden hizmet verdiklerini belirtti.

Deprem sürecindeki bu çalışmalar sayesinde lojistik, tüketim ürünleri ve insani ihtiyaçlar konusunda ciddi bir farkındalık kazandıklarını anlatan Kalın, şu bilgileri paylaştı:

 "Geliştirdiğimiz e-afet yazılımının fikri, Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra ortaya çıktı. O günden sonra başladığımız çalışmalarla insanlarımızı daha rahatlatıcı, daha bilinçlendirici, afetler karşısında daha güçlü hale getirebilecek bir yazılım oluşturduk." 

Kalın, yazılımın temel amacının, eğitici içeriklerle toplumu olası afet senaryolarına karşı hazırlamak olduğunu vurgulayarak, uygulamayı daha kapsamlı hale getirmek adına kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliğini geliştirmek istediklerini ifade etti.

Afet anlarında iletişim kanallarının çökme riskini dikkate alarak, yapay zeka tabanlı bir uygulama geliştirdiklerini söyleyen Kalın, sözlerine şöyle devam etti:

"Afet durumlarında teknoloji çökebiliyor. Teknoloji çöktüğünde de uygulamanın kullanılması gerekiyor. İnternetin, telefon operatörlerinin, elektriğin olmadığı zamanlarda çevrim dışı çalışan uygulama, afetzedelerin güvenli alanlara gidebilmesini, iletişim kurabilmesini, insani ihtiyaçlarını giderebilmesini sağlıyor. Enkaz altında kalınmışsa, arama kurtarma köpeklerinin duyabileceği frekansta bir ses yayma özelliği bulunuyor. Yine çevrim dışı olarak bluetooth ile arama kurtarma ekiplerine ulaşabilme imkanı bulunuyor. Harita altyapısıyla mahalle mahalle yol gösteriyor."

"Yapay zeka entegrasyonuyla daha iyi hale geldi"

Afetlerle mücadelenin öncelikle bilinçlenmeyle başladığını vurgulayan Kalın, afet öncesi alınabilecek önlemler, karşılaşılabilecek durumlar ve kriz yönetimi gibi konularda bilgilendirici ve eğitici içerikler sunduklarını dile getirdi.

Kalın, geliştirme süreciyle ilgili şunları kaydetti:

"Uygulamayı deprem sonrası düşünme sürecimizle birlikte 2024'te tamamladık. Araştırma sürecimizde önemli eğitimcilerimizden destek aldık. Afet yönetimini sağlayacak verileri girdik. Yapay zeka entegrasyonuyla uygulamamız daha iyi hale geldi. Mesela yapay zeka, afetin olduğu bölgenin ihtiyaçları, nüfusu, coğrafi şartları gibi bazı kriterleri kendiliğinden belirleyip, bunun lojistiğini gerçekleştirecek. Uygulama, şimdilik android işletim sistemli telefonlara 'e-afet.com' üzerinden indirilip kullanılabiliyor. Diğer işletim sistemi için de çalışmalarımız sürüyor. Kısa sürede o da kullanıma girecek. Hedefimiz, önce yerel yönetimler daha sonra merkezi yönetimlerle bu uygulamayı geliştirip onların öngörüleri, istekleri doğrultusunda en iyi hale getirmek."

Hakimiyet Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme