Konya'da kadına yönelik şiddetin panaroması

Eğitimciler Birliği Sendikası Konya Üniversite Şube'si 'Kadına Yönelik Şiddetin Panaroması' konulu bir panel düzenledi.

Konya'da kadına yönelik şiddetin panaroması
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu ve Milli Akademi işbirliğinde düzenlenen panelde bugünlerde toplumun çokça tartıştığı bir konuyu alan uzmanlarına tartıştırarak gündeme bilimsel ve akademik çerçevede katkı sunan programlar dizisine devam ediyor.

Cumartesi günü Konya Ticaret Odası Konferans Salonunda Saat: 11:00 de gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü Dr. Öğr.Üyesi İbrahim Çetin yaptı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, Prof. Dr. Hayri Erten ve  Doç. Dr. Kübra Küçükşen ‘in panelist olduğu program Prof. Dr. Doğan Kaplan’ın Kuran tilaveti ardından Eğitim-Bir-Sen Konya 2 No’lu Şube Başkanı Şenol Metin’in açılış konuşması ile başladı. Şenol Metin konuşmasında Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin nedenleri açıklarken;

‘Gölgesinde otur amma,

Yaprak senden incinmesin.

Temizlen de gir mezara,

Toprak senden incinmesin.’

Diyen bir medeniyetin çocuklarının İstanbul Sözleşmesi’ne ihtiyacı yoktur. Bu coğrafyanın kadim değerlerinde şiddet yoktur. İstanbul Sözleşmesi, modernleşme süreci ile batıdan ithal ettiğimiz şiddeti yine batıdan ithal ettiğimiz yöntemlerle engelleme çabasıdır, beyhudedir. Küresel Oligarşinin sınırsız desteğinde güçlü bir network oluşturan mor klanlara rağmen Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesini feshetmesi, cesaretli bir o kadar da değerlidir. Cumhurbaşkanımızın milli reflekslere, sivil insiyatife verdiği değeri bu icraatında görmekteyiz.’ Dedi.

AK Parti Konya İl Başkan Yardımcısı Adnan Bahçeci ile Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Adem Ceylan’ın da bir selamlama konuşması gerçekleştirdiği program, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta’nın ‘Batı hukuk normları ve insan hakları politikaları kadına yönelik şiddetin önlenmesinde neden yetersiz kalmaktadır? Türkiye, kadına yönelik şiddeti engellemek için hangi çalışmaları yapmaktadır?’ başlıklı sunumu ile devam etti. Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta sunumunda Türkiye’nin kadına yönelik şiddetin engellenmesi amacı ile yapmış olduğu hukuki düzenlemelerin dünyanın en ileri düzenlemeleri olduğunu vurguladı. Mevzuat bakımından yapılması gerekenlerin büyük kısmının yapıldığını, uygulama sorunlarını gidermek için gayret içinde olduklarını söyledi. Sunumunda ‘Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Kadına yönelik şiddet oranları bakımından Türkiye; Almanya, Hollanda, Norveç, İsveç gibi ülkelerle aynı seviyededir. Finlandiya, Belçika, Avustralya gibi ülkelerden ise daha iyi durumdadır.’ Dedi.

İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, Ailenin korunması ile başörtüsüne özgürlük getiren  anayasa değişiklik önerileri hakkında bilgiler vererek sunumunu sonlandırdı.

Prof. Dr. Hayri Erten ‘18. YüzYıl Konya Şer’iye Sicillerinde Kadın ve Kadına Yönelik Şiddet’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Özellikle aile içinde şiddete uğrayan kadınların hak arama yöntemleri mahkeme kayıtlarından örneklerle açıklandı. İncelenen dönemde mahkemeye başvuranların % 36’sının kadın olmasının önemli bir veri olduğunun ve Osmanlı döneminde kadınların hak arama noktasında belirgin bir bilinçlerinin olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Hayri Erten sunumunda şiddet uygulayan erkeklere verilen cezalardan da örnekler verdi. Son olarak Batı’da Jean Jacques Rousseau (1712-1778), Voltaire (1694-1778) ve Montesquieu (1689-1755) gibi düşünürler, daha insanı ön plana çıkaran fikirlerini insanlara açıklamaya çalışırken aynı yüzyılda Osmanlı ailesinde kocası saçını kestiği veya dövdüğü gibi gerekçelerle kadınların kocalarını dava edebilmelerinin dikkat çekici olduğunu vurguladı.

Son panelist Doç. Dr. Kübra Küçükşen; ‘Kadına Yönelik Şiddetin Bireysel, Ailevi ve Toplumsal Nedenleri’ başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Ailesel nedenlerden kaynaklı şiddet konusu üzerinde durdu. Sevgisiz ve güvensiz ortamda yetişme, yetersiz anne-baba tutumları gibi faktörlerin etkilerinden bahsetti. Sunumunda ‘Şiddet küresel bir sorundur. Şiddetin cinsiyeti yoktur. Şiddetin ahlakı yoktur, meşruiyeti yoktur.’ Dedikten sonra  ‘Dünya genelinde hayatında en az bir kez eşi veya yakın ilişki içinde bulunduğu kişi tarafından şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 35’tir. Alkol ve madde kullanımı ile eş şiddeti arasında güçlü bir bağlantı var. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre şiddet olaylarının % 70’i alkollüyken gerçekleşmektedir.’ Tespitinde bulundu. Şiddetin engellenmesinde alkol ve madde bağımlılığı ile mücadelenin önemine değindi.

Panelin sonrasında Eğitim-Bir-Sen Konya 2 No’lu Şube ile Milli Akademi işbirliğinde düzenlenen 'Sendika Liderlerini Yetiştiriyor' eğitim programının birinci fazına katılım sağlayan kursiyerlere sertifikaları takdim edildi. Programa eğitimci olarak katkı sunan akademisyen ve alan uzmanlarına teşekkür belgesi verilmesi ile panel sonlandı.

Bakmadan Geçme