Konya'da kiralık ev krizi

Son dönemlerde pandeminin yaşanması ve enflasyonun etkisiyle Ülke genelinde olduğu gibi Konya'da da konut sorunu, kiralık ev ve kira fiyatlarında sorunlar devam ediyor.

Konya'da kiralık  ev krizi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Güncel zamanda Konya’da nüfusa oranla konut sıkıntısı yaşandığını, devletin destek vermesi gerektiğini belirten Emlak sahibi Celaleddin Kenanlar, “Şu an için Konya’da nüfusa oranla konut sorunu var. Bilindiği üzere Konya’mızda müteahhitlik furyası geldi geçti. Böyle olunca ev yapımı çok azaldı. Öte yandan satışların yavaş olması ya da istenilen satış oranın olmaması kredi durumuna bağlı. Çünkü satışların yüzde 80’i krediyle yapılıyordu.  Ama şimdi kredi çıkmıyor. Çıksa bile çıkan rakamlarla alacağı ev fiyatını tamamlayamıyorlar. O anlamda ev satışları düştü. Bu durumda da bankaların desteği olduğu kadar devletimizindi destek vermesi gerekiyor. Böylece satışlar biraz daha artar” ifadelerini kullandı. 

Ev kiralarında yüzde 25 oranın devam etmesinin kira fiyat artışlarını etkilediğini dile getiren Celaleddin Kenanlar, “Kiralarda yüzde 25 olarak belirlenen kontra, kiraların yükselmesine neden olabiliyor. Nedeni ise Konya’da normalde 3000 TL’ye verilecek bir daireyi ev sahipleri diyorlar ki ‘Benim kira fiyatım 3000 TL ama yüzde 25’i arttırdığım kira fiyatım hemen hemen 3700 TL olacak. Enflasyon da çok yüksek bundan dolayı fiyatları 5000-6000 TL’ diyerek fiyatları şişiriyorlar” şeklinde konuştu.

“KİRALARIN ARTMASINI SADECE ENFLASYONA BAĞLAMAK DOĞRU DEĞİL”
Kiraların artması sadece enflasyona bağlı olmadığını ev sahibi kişilerin vicdanına bağlı olduğunun altını çizen Celaleddin Kenanlar, “Kiraların artması sadece enflasyona bağlı değil. Bağlamakta doğru değil. Enflasyon yüzde 10, yüzde 15 veya yüzde 30 ama kontrat süresi bittikten sonra istenen rakam örneğin; enflasyon yüzde 30 ise 3000 TL’nin karşılığı 3900 TL bilemedin 4000 TL olur.  Ama kira kontratın süresi bittiğinden sonra bazı ev sahipleri bu fiyatları 5000-6000 TL’ye çıkarıyor. Ama bu durumu sadece devletimize kabahat bulmamıza gerek yok. Devlet, herkesin başına asker, polis dikecek hali yok. Ev sahiplerinin, insanların vicdanlı olması gerekir” dedi.

“EV KİRALARKEN MÜŞTERİLERİN İSTEKLERİ ÖNEMLİ”
Müşterilerin isteklerine göre ev kiralamakta zorlandığını aktaran Kenanlar, “Karatay bölgesine oranla Meram ve Selçuklu ’da satış ve kiralama daha fazla. Bunun yanında şu an müşterilerin istedikleri yerden ve istedikleri limit beklentisini karşılamakta zorlanıyoruz. Bu nedenle ben her zaman şunu söylerim: Dükkân ve ev kiralarken dükkân ve sahiplerinin gerçekten vicdanlı olması gerekiyor.  Kiralayanlar buna dikkat etmeli.”
 

 

EDANUR AKSOY'UN ÖZEL HABERİDİR.

Bakmadan Geçme