Konya'da yaşam savaşı veriyor

Anadolu'nun unutulmaya yüz tutmuş el sanatı halı ve kilimcilik Konya'da Mevlana Türbesi'nin çaprazında küçük bir dükkânda yaşam savaşı veriyor. Böge, 'Bu meslekte zamanla unutulmaya yüz tuttu. Şuan bizim elimizde yaşam savaşı veriyor. Son demlerini yaşıyor.' dedi.

KONYA HABER: Konya’nın Karatay İlçesi’nde köklü bir geçmişe sahip geleneklerden olan el işlemesi kilimcilik, küçük bir dükkânda yaşam savaşı veriyor. İlkokulu bitirir bitirmez 13 yaşında halı kilim tamirciliğine başlayan Yılmaz Böge,” O zaman halı, kilim tamirciliği çok meşhurdu. Neredeyse okulu bitiren herkes o işe giderdi. Sonra bu iş zamanla unutuldu. Bende el işlemesi halı kilim satıcılığı yapmaya başladım. Ama bu meslekte zamanla unutulmaya yüz tuttu. Şuan bizim elimizde yaşam savaşı veriyor. Son demlerini yaşıyor.” Diye belirtti.

“KİMSENİN İLGİSİ KALMADI ARTIK”
 Yıllardır büyük bir heves ve heyecanla sürdürdüğü halıcılık mesleğinin, teknolojik yeniliklerle beraber fabrikasyon halı ve kilimlerin çıkmasıyla sonunun gelmesine üzüldüğünü belirten Yılmaz Böge,” Bu alana insanların ilgisi kalmadı. Artık Avrupalının da fazla dikkatini çekmiyor. Ne bizim vatandaşımızın dikkatini çekiyor ne de yabancı turistin dikkatini çekiyor. Mesleğimizin geleceği için uğraşıyoruz ama nereye kadar sürer bilemiyoruz. Zaten şuan neredeyse unutuldu.” şeklinde konuştu. 

“BU MESLEK SADECE TURİZME YÖNELİK”
Köylülerden aldıkları halıları tekrar köylülere satamayacaklarını dile getiren Böge,” Bu halı ve kilimleri Anadolu’nun dört bir yanında ki köylüler yapıyor ve biz onlardan alıyoruz. E köylülerden aldığımız halıları tekrar köylülere satamayız mecburen yabancıya satmamız lazım. Ama son zamanlarda turist sayısı azaldığı için nerdeyse satışlarımız durma noktasına geldi. Bizim mesleğimiz tamamen turizmle alakalı. Bizim tek isteğimiz sadece maddi olarak değil manevi olarakta bize yardım edilmesi.” İfadelerini kullandı.

YILLARA MEYDAN OKUYAN HALILAR 
Elindeki bütün halıların asırlık olduğundan söz eden Böge,” Burada bulunan bütün en az 100 yılı aşmıştır. Anadolu’nun dört bir tarafından köylerden buraya gelmiştir. Muğla Milâs’tan, İzmir Bergama’dan, Nevşehir Avanos’tan, Mardin’den, Urfa’dan, Karapınar’dan Türkiye’nin her yerinden her yöresine ait halı ve kilimler mevcuttur.” Dedi.

KONYA HABER - HAKİMİYET

FOTOĞRAF BEYZA DEMİREL 
 

Bakmadan Geçme