• Haberler
  • Siyaset
  • Konya'daki kuş gribi iddiası meclis gündeminde: 9 maddelik soru önergesi verildi!

Konya'daki kuş gribi iddiası meclis gündeminde: 9 maddelik soru önergesi verildi!

Konya'daki kuş gribi iddiası meclis gündeminde. Cumhuriyet Halk Partisi Konya Milletvekili Barış Bektaş, kuş gribi salgını iddiasıyla ilgili TBMM'ye soru önergesi verdi. 

Konya’daki kuş gribi iddiası meclis gündeminde. Cumhuriyet Halk Partisi Konya Milletvekili Barış Bektaş, kuş gribi salgını iddiasıyla ilgili TBMM’ye soru önergesi verdi. 

Konya’da kuş gribi iddiası büyüyor. Son olarak Çeltik ilçesinde de gribin görüldüğü iddia edilmesi üzerine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)  Konya Milletvekili Barış Bektaş tarafından, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) 9 maddelik soru önergesi verildi. 

Konya'daki kuş gribi iddiası meclis gündeminde: 9 maddelik soru önergesi verildi!

BEKTAŞ'TAN  9 MADDELİK SORU ÖNERGESİ!

CHP Milletvekili Barış Bektaş’ın 9 maddelik soru önergesi şu şekilde:  “Konya'nın Meram ilçesinde 31 Ekim 2024 tarihinde bir yumurta üretim işletmesinde tespit edilen kuş gribi (Avian Influenza H5N1) vakası, kamu sağlığı ve hayvancılık sektörü açısından ciddi endişelere yol açmıştır.

Ancak Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, yalnızca vakaların münferit olduğu belirtilmiş, toplumu tatmin edecek detaylı bir değerlendirme sunulmamıştır. Bu süreçte gerekli tüm tedbirlerin alınıp alınmadığı ve Bakanlığın bu konuda yeterli bir hazırlığa sahip olup olmadığı konusunda ciddi belirsizlikler mevcuttur.

Hastalığın yayılma potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda, Bakanlığın hızlı ve etkili bir biçimde harekete geçerek kamuoyuna yeterli bilgi vermesi beklenirdi. Ancak açıklamalarda, hem Konya halkının hem de sektör temsilcilerinin endişelerini giderecek ayrıntılı bir yol haritası sunulmamıştır.

Ayrıca, hastalığın kamu sağlığı üzerindeki potansiyel etkilerini önlemek adına ne gibi önlemler alındığı belirsizdir. Yumurta üretimi gibi stratejik bir sektörde yaşanan bu tür salgınlar, doğru ve zamanında müdahale edilmediği takdirde ciddi ekonomik kayıplara ve halk sağlığı risklerine yol açabilir.

1.  Konya'nım Meram ilçesinde tespit edilen kuş gribi vakasının yayılma potansiyeli hakkında Bakanlığınızın yapığı kapsamlı bir risk değerlendirmesi var mıdır?  Varsa, bu değerlendirme kamuoyuyla neden paylaşılmamıştır?

2.  Vakaların görüldüğü bölge merkez alınarak 10 kilometrelik bir koruma ve gözetim alanı oluşturulduğu belirtilmiştir. Bu alanda alınan biyogüvenlik tedbirlerinin ayrıntıları nelerdir? 
Denetim ve uygulamalar hangi sıklıkla yapılmaktadır ve yeterliliği nasıl kontrol edilmektedir?

3. Bulaşma riski taşıdığı gerekçesiyle imha edilen hayvan, yumurta ve yemlerin miktarı nedir? Bu imha işlemleri bölgedeki çiftçiler üzerinde nasıl bir ekonomik etki yaratmaktadır ve Bakanlığınız bu zararı telafi etmek için ne tür adımlar atmaktadır?

4. Kuş gribi vakasının yaşandığı bölgedeki çiftçiler ve çalışanlar için özel bir destek veya sağlık kontrol programı başlatılmış mıdır? Hastalığın insan sağlığı üzerindeki olası etkilerine karşı bu bölgelerde bir izleme ve sağlık tarama çalışmışı yapılacak mıdır?

5. Vakalarım görüldüğü işletmede, kus gribi virüsünün ortaya çıkışına dair kapsamlı bir inceleme başlatılmış mıdır? Eğer başlatıldıysa, virüstün işletmeye nasıl bulaştığına dair herhangi bir bilgi elde edilmiş midir? 

6. Konya ilinde ve kuş gribi açısından riskli görülen diğer illerde, virüsün yayılması önlemek için hangi denetim ve izleme mekanizmaları devreye sokulmuştur? Bu denetimlerin etkili bir şekilde sürdürülebilmesi için yeterli personel ve kaynak tahsis edilmiş midir?

7. Bakanlığınız, Konya'da ortaya çıkan kuş gribi vakasının diğer illerde yayılmasını önlemek amacıyla bölgesel veya ulusal çapta özel bir eylem planı hazırlamış mıdır? Bu planın kapsamı ve uygulama şekli hakkında bilgi verebilir misiniz?

8.  Kuş gribi vakalarının tekrarlanmasını önlemek amacıyla Bakanlığınız, Türkiye'deki tüm kanatlı hayvan üretim tesislerinde biyogüvenlik önlemlerini artıracak genel bir denetim mekanizmasını kurmayı planlamakta mıdır? Bu denetimlerin sıklığı ve kapsamı hakkında kamuoyuna bilgi verilecek midir?

9. Kuş gribine karşı kanatlı hayvanlarda aşılama programı uygulanması konusunda bir planlama yapılmış mıdır? Yapılmadıysa Türkiye'deki kanatlı hayvanların bu tür hastalıklara karşı bağışıklığının artırılması amacıyla başka hangi yöntemler kullanılacaktır?”

Hakimiyet Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
Özel Haber

Bakmadan Geçme