Konya'dan, ABD'ye uzanan ihracat hikayesi

Konya'nın Beyşehir ilçesinde bulunan TokarevArms firması, 2. Dünya Savaşı'nda Sovyetler Birliği tarafından üretilen ünlü Tokarev markasının patentini alarak üretim yapmaya başladı ve son dönemde ABD'ye şarjörlü yivsiz av tüfeği ihraç ediyor.

Konya'dan, ABD'ye uzanan ihracat hikayesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sahibi Süleyman Alaboğa, Tokarev'in 2. Dünya Savaşı sırasında üretilen tarihi bir savaş tabancası olduğunu belirtirken, "Bu marka dünya çapında tanınan bir silahtır ve şu anda biz bu markayı hem Türkiye'de hem de Amerika'da patentledik. Tokarev markası altında ürettiğimiz şarjörlü yarı otomatik ve bullpup yivsiz av tüfeklerini ABD'ye gönderiyoruz" dedi.

Alaboğa, aslında konfeksiyon sektöründe iş yaparken silah sektörüne geçişlerinin tesadüfi olduğunu anlattı. Vatani görevini tamamladıktan sonra kendi konfeksiyon işini kurduğunu ve 2015 yılına kadar bu alanda faaliyet gösterdiğini ifade etti. Ancak 2010 yılında İran-Irak savaşı döneminde yurt dışından gelen arkadaşlarının av tüfeği talepleriyle silah sektörüne girdiğini söyledi.

Bu taleplerin ardından silah sektörüne giriş yaptıklarını ve iyi bir pazar ağı oluşturduktan sonra, 2015 yılında artık kendi silahlarını üretme kararı aldıklarını aktardı. Alaboğa, "2015 yılında, neden kendi üretimimizi yapmıyoruz? diye düşündük. Yanımızda işbirliği yaptığımız arkadaşlarımız vardı ve hemen bir fabrika açma kararı aldık" dedi.

Kurdukları silah fabrikasının ardından yavaş yavaş büyümeye başladıklarını anlatan Alaboğa, ilk etapta 5 çalışan ile başladıkları fabrikada şu anda 100 kişiye yakın çalışanı istihdam etmeye başladıklarına dikkat çekerek, “İnşallah, nasip olursa istihdamdaki 2024 yılı hedefimiz bu sayıyı 150 kişiye çıkarmak. 2025’te hedefimiz 200 kişiyi aşmaktır” ifadelerini kullandı. 5 bin metrekarenin üzerinde bir kapalı alana sahip silah fabrikasında son sistem makinelerle seri üretim yapmaya başladıklarını anlatan Alaboğa, tesislerde ABD’de şu anda çok revaçta olan yarı otomatik şarjörlü, bullpup adını verdikleri yivsiz av tüfeklerini üretmeye başladıklarını aktararak, “Şu anda çok revaçta olan bullpup silahlarımız var, bullpup dediğimiz, onlar da şarjörlü ve normal şarjörlü dediğimiz silahlar var. Bizim en çok yurt dışına sattığımız ürünler bunlar. Pompalı da satıyoruz ama şarjörlü ürünlerimiz daha çok revaçta. Bu ürettiğimiz silahlarla ilgili ABD ile anlaşmamız var. 3 yıldır ilk yıl 25 bin adet gönderdik, 2. yıl bu adet 35 bine çıktı. Şu anda bu yıl sonu itibariyle yeni gelen siparişlerle 50 bini aşmış durumdayız. Ama 2024 hedefimiz bu rakamların çok çok daha üstüne çıkmak. Çünkü, AR-GE çalışmalarımız, yeni ürünlerimiz ve artık bundan sonra yivli tabanca ve uzun menzilli silah yapmaya da başlayacağız. Böylece istihdamımızı daha da artıracak, bununla beraber üretim kapasitemizi de artırmış olacağız” şekline konuştu. 

Bakmadan Geçme