Konya'dan hangi vekiller '3 Dönem Kuralı'na takılıyor?

AK Parti'de 'üç dönem üs üste milletvekili olanların bir dönem ara vermeden yeniden milletvekili olamayacağı' yasağı olan '3 dönem kuralına' 90-100 civarı milletvekili takılıyor. Peki Konya'da Ak Parti milletvekillerinden hangileri 3 dönem kuralına takılıyor? Detaylar haberimizde…

Konya'dan hangi vekiller '3 Dönem Kuralı'na takılıyor?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye 4 ay kalan seçimlerin heyecanını şimdiden yaşamaya başladı. AK Parti’de ‘üç dönem üs üste milletvekili olanların bir dönem ara vermeden yeniden milletvekili olamayacağı’ yasağı olan “3 dönem kuralına” 90-100 civarı milletvekili takılıyor. Peki Konya’da Ak Parti milletvekillerinden hangileri 3 dönem kuralına takılıyor? Detaylar haberimizde…


KURALA KİMLER TAKILIYOR
Aralarında Binali Yıldırım, Hayati Yazıcı, Hamza Dağ, Ali İhsan Yavuz, Yalçın Akdoğan, Yılmaz Tunç; Cevdet Yılmaz, Hakan Çavuşoğlu; Fikri Işık, Öznur Çalık ve İsmet Yılmaz’ın da bulunduğu 90-100 civarında isimden bazıları üç dönem, bazıları da beş dönemdir milletvekilliği yapıyor.


Konya’da hangi vekiller 3 dönem kuralına takılıyor?
AK Parti Konya milletvekillerinden Leyla Şahin Usta, Hacı Ahmet Özdemir, Abdullah Ağralı ve Halil Etyemez 3 dönem kuralına takılan isimlerden.


YETKİ MKYK’DA

AK Parti’de şu anda 90-100 civarında milletvekili üç dönem kuralına takılıyor. Ancak, parti tüzüğünde daha önce yapılan değişiklikle üç dönem kuralına takılanların milletvekili listesine girip girmemesi konusundaki yetki MKYK’ya verilmişti. Bir anlamda üç dönem kuralında esnemeye gidilmişti. 2023 seçimleri için hazırlanacak aday listelerinde üç dönem kuralından muaf tutulacak milletvekillerine MKYK karar verecek.


7 Haziran Seçimleri sonrası 3 dönem kuralı esnetildi


7 Haziran 2015 seçiminde meclise giren vekiller  25. Dönemde bir yasama yılını dahi tamamlayamadığı için Parti tüzüğüne 3 dönem kuralına ilişkin geçici maddeler konuldu.
Buna göre, 25. Dönem'de seçilmiş milletvekilleri için, bu dönem, AK Parti listelerinden aday gösterilip seçilen milletvekillerinin, kesintisiz en fazla 3 dönem aynı görevi yürütebileceğini düzenleyen tüzüğün 132. maddesinin uygulanması bakımından hesaba katılmayacak. Ancak bu kimseler hakkında 26. Dönem ve sonraki dönemler bakımından söz konusu düzenleme yeniden işletilecek.
Değişiklik teklifinin gerekçesinde, seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi nedeniyle 25. Dönem milletvekillerinin bir yasama yılını dahi tamamlayamadığı belirtildi.
Tüzükte öngörülen düzenlemenin 4 yıllık yasama süresince 3 kez ara vermeden görev yapanların yeniden aday olamamasına yönelik olduğu anlatılan gerekçede, 25. Dönem'in hesaba katılmasının hakkaniyete uygun olmayacağı ifade edildi.
Böylece, 7 Haziran'da 25. Dönem milletvekili seçilen ve 1 Kasım seçimi için yeniden aday olacaklar açısından 3 dönem kuralında 25. Dönem hesaba katılmayacak.

 


 

 

Bakmadan Geçme