• Haberler
  • Konya
  • Konya'dan Türkiye'ye örnek proje: Çocuklar yazıyor, kütüphaneler kuruluyor

Konya'dan Türkiye'ye örnek proje: Çocuklar yazıyor, kütüphaneler kuruluyor

Konya'nın Karatay ilçesinde öğrenciler yazdıkları 21 hikayelik kitabın gelirini köy okullarına kütüphane kurmak için kullanıyor eğitim sosyal faydaya dönüşüyor.

Konya Karatay ilçesinde eğitim, sınıf duvarlarını aşan anlamlı bir projeyle sosyal faydaya dönüşüyor. Kızören İlkokulu bünyesinde yürütülen “Küçük Yazarlar Okul Kütüphanesi Kuruyor” projesi, öğrencileri yalnızca akademik başarıya değil; üretime, sorumluluk bilincine ve toplumsal dayanışmaya yönlendiren örnek bir model ortaya koyuyor.
Konya'dan Türkiye'ye örnek proje: Çocuklar yazıyor, kütüphaneler kuruluyor

Okul Müdürü Sedat Karatepe  destekleri, Sınıf Öğretmeni Aysun Döndü Sarı koordinasyonu ile hayata geçirilen projede ilkokul öğrencileri kendi hikaye kitaplarını yazdı. Öğrencilerin kaleme aldığı eserler basılarak satışa sunuldu. 

Bu çalışma sıradan bir kitap projesi olma niteliği taşımıyor. Süreç boyunca çocuklar fikir üretme, yazma, tasarlama ve yayımlama aşamalarında aktif rol aldı. Böylece hem üretim deneyimi kazandı hem de sosyal sorumluluk bilinci geliştirdi.

Konya'dan Türkiye'ye örnek proje: Çocuklar yazıyor, kütüphaneler kuruluyor

HEDEF: KÜTÜPHANESİZ OKUL KALMAMASI

Proje kapsamında kitap satışlarından elde edilecek gelir ile kütüphane bulunmayan köy okullarına kütüphane kurulması planlanıyor. İlk hedef olarak Aksaray Eskil ilçesinde yer alan Yüksecik İlkokulu belirlendi.
 

Öğrenciler tarafından yazılan kitap, 21 özgün hikâyeden oluşuyor. Metinlerde iyilik, empati, değerler eğitimi ve toplumsal duyarlılık temaları öne çıkıyor. Çocuklar kalem gücü ile başka çocukların eğitim yolculuğuna katkı sunmayı amaçlıyor.

EĞİTİMDEN SOSYAL FAYDAYA UZANAN MODEL

Eğitimi teori boyutundan uygulama alanına taşıyor,
Çocukları erken yaşta üretken birey hâline getiriyor,
Sosyal sorumluluğu eğitim sürecine entegre ediyor,
Türkiye genelinde uygulanabilir sürdürülebilir bir model sunuyor.

Konya'dan Türkiye'ye örnek proje: Çocuklar yazıyor, kütüphaneler kuruluyor
“Bir çocuk yazar, başka bir çocuk gelecek umudu kazanır” anlayışıyla yürütülen çalışma, yerel ölçekte başlayan ancak ulusal çapta yaygınlaşma potansiyeli taşıyan güçlü bir eğitim vizyonu ortaya koyuyor.


Kütüphanesiz okul kalmaması hedefiyle başlatılan iyilik hareketi, çocukların üretim gücünü görünür kılarken dayanışma kültürünü de büyütüyor. Eğitim ile sosyal faydayı bir araya getiren bu model, farklı illerde uygulanabilecek örnek bir çalışma olarak dikkat çekiyor.

 

Hakimiyet Gazetesi - Hakimiyet Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!