Konya Devlet Tiyatrosu Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali'yle perdelerini açıyor

Devlet Tiyatroları tarafından düzenlenen 'Konya Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali', dünyadan ve Türkiye'den Türkçe tiyatro yapan önemli tiyatro gruplarını 13'üncü kez Konya'da sanatseverlerle buluşturuyor.

Konya Devlet Tiyatrosu Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali'yle perdelerini açıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

21 Haziran Pazartesi günü açık havada perdelerini açacak olan festivalde ‘Türkiye’den 3, yurtdışından 2 olmak üzere toplam 5 farklı oyun sahnelenecek. Festival, 1 Temmuz Perşembe gününe kadar devam edecek.

Festivalin açılışı Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen ‘Bizim Yunus’ adlı tiyatro oyunuyla, 21 Haziran Pazartesi günü saat 20.30’da Konya Devlet Tiyatrosu bahçesine kurulan Açıkhava Sahnesinde gerçekleşecek.

Sönmez Atasoy'un yazdığı, Devlet Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Kurt’un yönettiği ‘Bizim Yunus’, ‘Yüreklerimiz neyi arar bu yolculukta’ temasını işliyor.

Dekor tasarımının Hakan Dündar’a, kostüm tasarımının Funda Karasaç’a, ışık tasarımının Mustafa Bal’a ve müziklerinin Nedim Yıldız’a ait olduğu oyunda Yunus Emre’yi Ankara Devlet Tiyatrosu oyuncusu Alpay Ulusoy canlandırıyor.

Dünya üzerinde Türkçe tiyatro yapan ülkeleri destekleyerek Konyalı tiyatroseverlerle buluşturma özelliği taşıyan etkinlik için Gagauz Yeri (Moldova) ve Kazakistan Cumhuriyeti tiyatroları da Konya’ya gelecek.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, çok geniş bir alanda konuşulan Türkçe’nin resmi dil olarak kabul edildiği topraklarda Türkçe tiyatro festivali yapmanın önemine değinerek şöyle konuştu;

“Tasavvuf ve düşünce insanı Mevlana Celaleddin Rumi ‘Dildeşinden ayrı düşenin yüz türlü nağmesi bile olsa dilsizdir’ diyerek dilin önemini tüm insanlığa ilan etmiştir. Bizler de Devlet Tiyatrosu olarak Mevlana’nın birleştirici gücünden ilhan aldık ve sahnelerimizi uluslararası misafirperverlikte ‘Türkçe’ye açtık.”

Kurt, Festival kapsamında Kovid-19 pandemisinin tüm önlemlerini aldıklarını ifade ederek, “Bunun için Konya Devlet Tiyatromuzun bahçesine çok hızlı bir şekilde Açıkhava Sahnesi yaptık. Koltuklarımızı sosyal mesafe kuralına uygun şekilde düzenledik. Tiyatro alanına maskesi olmayan izleyici alınmayacak. Girişlere el dezenfektanları koyduk. Seyircilerimiz gönül rahatlığıyla gelip oyunlarımızı izleyebilirler” dedi.

Konya Devlet Tiyatrosu Müdürü Doğan Doğru ise “Karamanoğlu Mehmet Bey’in ‘Bugünden sonra divanda, dergâhta, pazarda, mecliste ve meydanda Türkçe’den gayrı dil kullanılmayacaktır’ diyerek Türkçeyi resmi dil ilan ettiği bu topraklarda 2008 yılından bu yana artan bir ilgi ile sürdürdüğümüz, Devlet Tiyatroları-Konya Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivalini, bu yıl 13. kez Konyalı sanatseverler ile buluşturmanın heyecanını yaşıyoruz” dedi.

Festivalde; Ankara Devlet Tiyatrosu ‘Bizim Yunus’u, Gagauz Yeri (Moldova) ‘Sevgili Pamela’yı, Bursa Devlet Tiyatrosu ‘Akide Şekeri’ni, Konya Devlet Tiyatrosu ‘Kasetçi’yi ve Kazakistan Cumhuriyeti ‘Phaedra (Fedra)’ tiyatroseverlerle buluşturacak.

Bakmadan Geçme