• Haberler
  • Keşfet
  • Konya ismi buradan geliyormuş: Duyunca şok olacaksınız!

Konya ismi buradan geliyormuş: Duyunca şok olacaksınız!

Binlerce yıllık tarihi olan Konya şehrinin ismi nereden geliyor? Konya isminin tarihi? İşte detaylar...

Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Konya'nın tarihinin M.Ö. 6000- M.Ö. 5000 yıllarına dayandığı yapılan araştırmalar sonucu bilinmektedir. 181 yıl Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti olan Konya'nın ismi nereden geliyor? Konya isminin tarihi nedir? İşte detaylar...

M.Ö. 6000- 5000 yılları arasında Konya üzerinde kurulan ilk medeniyetler, buraya 'İkonyum' adını verdi. 'Kutsal Tasvir' veya Hıristiyanlar'ın deyimi ile 'İsa'nın Tasviri' anlamına gelen İkonyum'un bu bölgeye isim olarak verilmesi hakkında farklı rivayetler bulunuyor. Bu rivayetlerden biri; kente dadanan bir ejdarhayı öldüren kahraman için bir anıt dikilir. Anıtta bu olayı anlatan bir resim çizilir ve bu anıta 'İkonion' adı verilir. Zamanla bu İkonion ismi, İcconium'a döndü. Roma döneminde İmparator isimleri ile değişen yeni bir söyleniş biçimine rastlanır. Bu söyleniş içimleri: "Claudiconium, Colonia Selie, Augusta İconium" dur.

Konya, Bizans kaynaklarında 'Tokonion' ismi ile geçer. Şehre verilen diğer isimler ise, "Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia..." olarak geçer. 

Araplar'ın Kuniya ismini verdikleri şehre, Abbasiler 'Kuniye' demiştir. 

Malazgit savaşı ile Anadolu'ya gelen Türkler bu şehre bu şehre 'Konya' demişlerdir. Selçuklu ve Osmanlı Devletleri'nin varlığı ile bu şehrin ismi Konya olarak kalmıştır.

Bakmadan Geçme