Konya Milletvekili hükümete seslendi: Maaşlara güncelleme yapılsın!

Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, TBMM'de emeklilerin yaşadığı sorunlara ilişkin konuştu. İktidarın emeklileri açlık ve yoksulluğa mahkum ettiğini belirten Hasan Ekici, emekli maaşlarının güncellenmesi gerektiğini söyledi.

Ekici, “Maaşları halk deyimiyle adam gibi yeniden güncellemeye tabi tutmamız gerekiyor. Bu işin artık şakası yok” dedi.

Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, emeklilerin yaşadığı sorunları TBMM genel kuruluna taşıdı. TBMM kürsüsünde konuşan Hasan Ekici, iktidarı emekli maaşları üzerinden sert bir dille eleştirdi.

“Yoksulluk sınırının 6/1’i maaş mı olur”

İktidarın emeklileri açlık ve yoksulluğa sev ettiğini kaydeden Ekici, şunları söyledi:

“16 milyon emeklinin dolaylı hırsızlık anlamına gelen enflasyon canavarı karşısında alım gücü yok edildi.  Kötü yönetimin ve kur-enflasyon-faiz sarmalının bütün yükü ücretlilerin ve emeklilerin üzerine bindi. Emeklinin hali iyiden iyiye içler acısı Sendikalar; Yoksulluk Sınırını 45 bin 680; Açlık Sınırını 14 bin lira olarak belirlediler. Sorarım sizlere Yoksulluk Sınırının 6’da 1’i (1/6) olan bir maaşla nasıl geçinilir? Açlık Sınırının yarısı olan bir maaşla nasıl hayat sürülür? Ne yapsın emekliler? 6 emekli bir ev tutup Çin’deki gibi koğuş sistemine göre mi yaşasın? Yoksulluk sınırının 6’da biri (1/6) maaş mı olur arkadaşlar?”

“Oturup adam gibi bir yasa çıkartalım”

 “Bizler bu millete bunu reva görmeye utanmıyor muyuz sorarım sizlere” diyen Ekici, “Emeklinin Milli gelirden aldığı pay her geçen yıl düşmekte” gibi cafcaflı tespitlerde bulunmayacağım. O pay zaten uzun yıllardır kırpıla kırpıla bugünlere geldik. Yok kök maaş, yok refah payı, millete vereceğiniz sadakayı, zekatı mı hesaplıyorsunuz? Bırakalım Allah aşkına abuk subuk hesapları. Oturup adam gibi bir yasa çıkartalım” şeklinde konuştu.

Maaşlara güncelleme yapalım

İktidara emekli maaşlarının güncellenmesi çağrısında bulunan Hasan Ekici, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçmişte yaptığı çay ve simit hesabını da hatırlattı. Ekici, şöyle konuştu:

“Devlet tasarruf yapmaz / İhaleciye rantçıya parayı bulur / KKM’liye kaynak yaratır ama emekliye gelince cepte akrep mi var? Sömürmeseniz, semirmeseniz kaynak bol! Kaynak niye olmasın! Bu işin lamı cimi yok. Maaşları güncellemekten başka çaremiz yok! 2 emekli karı-koca maaşını birleştirse, kira dertleri olmasa, evleri kendilerinin bile olsa “aç insanlar” sınıfında! Yoksul sınıfına atmaları için kendilerine 4 emekli daha bulup aile kurmaları gerekiyor. 20 sene evvel iktidar eleştirisi yaparken simit çay hesabı yapan sn. Cumhurbaşkanına sesleniyorum. Bu hesabı yeniden o gür sesiyle yapsın bakalım sonuç ne çıkacak? Maaşları halk deyimiyle ‘adam gibi’ yeniden güncellemeye tabi tutmamız gerekiyor. Bu işin artık şakası yok!”

Emeklilerin taleplerini sıraladı

Emeklilerin taleplerini de sıralayan Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Emekliler, en düşük emekli maaşlarının tamamlanan kısmının hazine bakanlığından yardım olarak değil, SGK dan kök maaş olarak verilmesini, en düşük emekli maaşının Asgari ücretin altında olmamasını ancak asgari ücretin de gelinen süreçte en düşük memur maaşından az olmamasını,  Özellikle mutfak ve gıda enflasyonunda rakamların kontrol altına alınmasını, Eşit yıla eşit primle çalışanların Emekli maaşları arasındaki Adaletsizliğin intibak yasası ile giderilmesini; 2000 yılı öncesi emekli olanlar için çıkarılan İntibak yasasının 2000 yılı sonrası emekli olanlar için çıkarılmasını, 5510 sayılı yasa ile Aylık Bağlama Oranlarıyla cezalandırılmaya son verilmesini istiyorlar. Çalıştıkça Düşürülen emekli maaşları değil, çalıştıkça prim ödendikçe yüksek emekli maaşının olduğu sisteme geçişi talep ediyorlar. Stajyer ve çırakların sigortalılıklarının emeklilikte işe başlama tarihi sayılmasını talep ediyorlar. Velhasıl sizlere, bizlere “kanun yapın” diyorlar. Size bize; “bütçeyi buna göre ayarlayın, hesabı kitabı buna göre yapın” diyorlar. Kodamanlara sağladığınız vergi indirimi şu bu ad altındaki kolaylıkları bizler için de tasarlayın diyorlar! Bizlere “siz batırdınız biz niye fatura ödüyoruz?“ diye soruyorlar. Bize size, “elinizi vicdanınıza koyun; sadaka değil hakkımızı istiyoruz” diyorlar. Yani maaşlarının yeni şartlara göre güncellenmesini talep ediyorlar! Mesele bu kadar basit.”

Bakmadan Geçme