Konya'nın Dedemli Mahallesi'nde yüzyıllık bayram geleneği yaşatılıyor
Konya'nın Hadim ilçesine bağlı Dedemli Mahallesi'nde bayramlar, halkın evlerinde hazırladığı kahvaltılık sinileri getirip bir evin damı üzerinde kurduğu büyük kahvaltı sofrası ve bayramlaşma ile başlıyor.
Konya'nın Hadim ilçesine bağlı Dedemli Mahallesinde Kurban ve Ramazan Bayramı, asırlardır yaşatılan "Bayram Damı" geleneğiyle, halkın dam üstünde yaptığı kahvaltı ve bayramlaşmayla başlıyor. İlçe merkezine 25 kilometre uzaklıkta bulunan Dedemli Mahallesi, yaklaşık 700 nüfusa sahip. Büyükşehir yasasından önce kasaba statüsünde olan mahallede, Türk misafirperverliğinin ve imecenin simgesi "Bayram Damı" geleneği yüzyıllardır yaşatılıyor.
“ÖNEMLİ OLAN NEREDE YAPILDIĞI DEĞİL, NEDEN YAPILDIĞIDIR”
Mahalle sakinlerinden Hidayet Çetin, "Bu köklü gelenek, çevre köylerdeki vatandaşların bayram namazına katılmak için geldiği Dedemli mahallemizde vatandaşlar mahalleden aç ayrılmamaları için başlatılmıştır. Kadınlar tarafından evlerde hazırlanan kahvaltılık siniler, bayram namazından çıkanlar tarafından "Uzun Dam" denilen bir evin damına götürülüyordu. Ancak azalan nüfusun etkisi ve damların yerini bir bir çatıların alması sebebiyle bu sene kahvaltımızı sokak arasında yapmak zorunda kaldık. Önemli olan bayramlık kahvaltının nerede yapıldığı değil, neden yapıldığıdır. Bu gelenek sosyal dayanışmanın ve Türk misafirperverliğinin en güzel tablosu. İnşallah ömrümüz vefa ettiğince bu geleneği yaşatacağız" şeklinde konuştu.
Bakmadan Geçme





