Konya'nın komşu ilinde bağ bozumu ve pekmez festivali yapıldı

Aksaray Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Bağ Bozumu ve Pekmez Festivali yapıldı. Festivalde binlerce vatandaşa Hasandağı eteklerinde yetişen üzümün sofralara gelene kadarki hikayesi festival çerçevesinde tanıtıldı.

Aksaray'ın coğrafi işaretlerle tescillenmiş ürünü olan Hasandağı üzümünü tüm dünyaya tanıtmak için Aksaray Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Bağ Bozumu ve Pekmez Festivali Aksaray'ın merkeze bağlı Karkın köyünde mehteran takımı ve atlı birliklerin yürüyüşüyle başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan festival, halkoyunları ve mehter gösterimi ile devam etti. Festivalde binlerce vatandaşa Hasandağı eteklerinde yetişen üzümün sofralara gelene kadarki hikayesi festival çerçevesinde tanıtıldı. Birbirinden farklı etkinliklerin gerçekleştirildiği festivalde protokol ve vatandaşlar bağ bozumuna katılarak üzüm topladı. Toplanan üzümler kazanlarda kaynatılarak pekmezler haline getirilerek en iyi pekmez yarışması düzenlendi.

TARIMSAL ÜRETİMİN ÖNEMİ

Aksaray’da 2. Geleneksel Bağ Bozumu ve Pekmez Festivali'nde konuşan Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, “Bugün Aksaray’ımızda tarımsal üretimlerin önemli bir tanesinin hasadını gerçekleştiriyoruz. Tarım ve kırsal kalkınmayı desteklemek kurum başkanımız, valimiz, milletvekillerimizle beraber Aksaray’ımızın Hasandağı eteklerinde yetişen bölgelerinde önemli bir tarım ürünü olan üzüm hasadındayız. Bu üzümlerden üretilen pekmezin yapımını bugün vatandaşlarımızla beraber müşahede edeceğiz. Aksaray’ımızda önemli ölçüde üzüm üretimi gerçekleştiriliyor. Bölgemizin en önemli özelliği üzümlerin çok kaliteli, çok tatlı olması ve pekmez içinde en elverişli en makul üzüm statüsünde olması. Bugün de vatandaşlarımızın geniş katılımıyla neredeyse tüm Aksaraylı vatandaşlarımızın katılımı var. Beraber burada üzümleri hasat edip aynı zamanda pekmezin nasıl olduğunun safhalarını beraber onlarla birlikte müşahede edeceğiz. Tabi bugünü eğlence ile geçireceğiz. Bunu yaparken aynı zamanda içinde birçok aktivitenin faaliyetin organizasyonun olduğu bir festivaldeyiz” dedi.

Bakmadan Geçme