• Haberler
  • Konya
  • Konya tarımını yağış korkusu sardı! Zarar mı verecek?

Konya tarımını yağış korkusu sardı! Zarar mı verecek?

Konya'da yaz aylarında görülen sağanak yağışlar, özellikle tarımsal üretimde önemli bir rol oynayan Konya Ovası için uzmanlar tarafından 'faydadan çok zarar getirebileceği' uyarısıyla değerlendirildi.

Konya'da yaz aylarında görülen sağanak yağışlar, özellikle tarımsal üretimde önemli bir rol oynayan Konya Ovası için uzmanlar tarafından "faydadan çok zarar getirebileceği" uyarısıyla değerlendirildi.

Hava Tahmin Uzmanı Kuttusi Demir'in açıklamalarına göre, yazın aniden bastıran ve kısa süreli şiddetli yağışlar, beraberinde dolu riskini de getirerek ciddi zararlara yol açabiliyor. Demir, "Sert yağar, dolu yapar, çok kısa sürede toprak ile aşırı yağış buluşur, sıcakta yağdığı için kesildiği an buharlaşma ile uçar gider" ifadeleriyle bu durumu özetledi.

Demir'in vurguladığı diğer önemli noktalar ise şöyle:

Toprakta Kalıcılık Sorunu: 50 kilogramlık bir yağışın sadece 5 kilogramının toprağa işleyebildiğini belirten Demir, geri kalanının hızla buharlaştığını veya yüzeyden aktığını ifade etti.

Maddi Hasar Riski: Şiddetli yağışların ve dolunun doğrudan ürün kaybına, toprak erozyonuna ve çiftçiler için maddi hasara neden olabileceğine dikkat çekti.

Baraj Doluluklarına Etkisiz: Kaydedilen yüksek yağış miktarlarının, baraj doluluk oranlarını artırmada yeterli etkiyi göstermediğini, somut fayda yerine toprak ve ürün kaybı gibi olumsuz sonuçlar doğurduğunu vurguladı.

Temmuz-Ağustos Beklentisi: Hava Tahmin Uzmanı Demir, Temmuz ve Ağustos ayları için tek beklentinin aşırı sıcakların yaşanmaması olması gerektiğini söyledi. Bu aylarda yağan yağışların faydasının çok az, zararının ise "ocak söndürecek" boyutta olabileceği konusunda uyardı.

Kuttusi Demir'in bu uyarıları, yaz yağışlarının yüzeydeki etkileşiminin ötesinde, tarımsal verimlilik ve su yönetimi açısından taşıdığı riskleri bir kez daha gözler önüne seriyor.

Hakimiyet Gazetesi - Hakimiyet Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!