Konya Tropikal Kelebek Bahçesi'nde kelebeklerin bilinmeyen yüzü!
Konya'da bulunan Tropikal Kelebek Bahçesi, 40 farklı türden binlerce kelebeğe ev sahipliği yapıyor. Renkli desenleri ve ilginç yapılarıyla dikkat çeken kelebekler, bu özel ortamda makro objektiflerle görüntülenerek detaylarıyla gözler önüne seriliyor.
Bahçede sergilenen kelebekler, çıplak gözle fark edilmesi zor olan fiziksel özellikleriyle ziyaretçilere sıra dışı bir deneyim sunuyor. Pullarla kaplı kanatları, özel göz yapıları, ağızları ve bacakları ile dikkat çeken kelebekler, yakından incelendiğinde doğanın zarif birer sanat eseri gibi görünüyor.
Bahçenin başbiyoloğu Turgut Tuş, ziyaretçilerin kelebeklerle ilgili birçok konuda merak duyduğunu belirtti. Özellikle kelebeklerin görme yetenekleri, duyuları ve davranışları konusunda sıkça sorular aldıklarını ifade etti.
Tuş, kelebeklerin görsel duyularına dikkat çekerek, “Gözünün yapısı, 180 derece görmesini sağlıyor” dedi. Duyma yetileri bulunmayan kelebeklerin, çevrelerindeki titreşimleri algılayarak hareket ettiklerini belirten Tuş, kelebeklerin UV ışınlarını kullanarak çiçeklerdeki nektarı tespit edebildiğini aktardı. Ayrıca kelebeklerin hortuma benzeyen ağız yapıları sayesinde nektarla beslendiklerini ve bu yapıyı kullanılmadığında rulo halinde tuttuklarını söyledi.
Kelebeklerin savunma mekanizmalarına da değinen Tuş, kanatlarındaki milyonlarca pulun birleşerek oluşturduğu desenlerin, bazı durumlarda göze benzeyen şekillerle avcıları korkutmak için kullanıldığını ifade etti.
Bahçede görev yapan bir diğer biyolog Pınar Öğe ise kelebeklerin tat alma duyularının alışılmışın dışında, ayaklarında bulunduğunu belirtti. “Kelebeklerin tat alma duyuları ayaklarında” diyen Öğe, kelebeklerin çiçeğe konduklarında ayaklarıyla beslenip beslenemeyeceklerini anlayabildiklerini vurguladı.
Kelebeklerin türlerine göre gündüz ve gece aktif olabildiklerini aktaran Öğe, anten yapılarının da bu farklılığa göre değiştiğini belirtti. Gündüz kelebeklerinin antenlerinin ucunda küçük bir topuz bulunduğunu, gece kelebeklerinin antenlerinin ise tarak şeklinde olduğunu söyledi.
