• Haberler
  • Güncel
  • Konya usulü sac arası tatlısına lezzet katan tüyo. Sac arası şerbetini çok daha iyi çekiyor

Konya usulü sac arası tatlısına lezzet katan tüyo. Sac arası şerbetini çok daha iyi çekiyor

Konya usulü sac arası tatlısı yaparken bilmeniz gerekenler Bu bilgi sayesinde sac arası tatlısı çok daha iyi şerbet çekiyor ve çıtır çıtır oluyor

Konya usulü sac arası tatlısına lezzet katan tüyo. Sac arası şerbetini çok daha iyi çekiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

El açması yufkaların arasına ceviz konup katlanarak yapılan Konya yöresine ait sac arası tatlısı en sevilen tatlıların başında gelir. Tereyağ ile kızartılan yufkalar şerbetle tatlandırılarak servis edilir. Ancak bazı durumlarda yufkalar çok çabuk kuruyor ve şerbetinin iyi çekmesini engelliyor. İşte böyle durumlarda öğrenmeniz gereken bir aşçılık sırrı var. 

Yemek.com sitesinde paylaşılan bir içerikte Konya usulü sac arası tatlısının püf noktası verildi. Sac arası için, "Öncelikle, hazır yufkaların çok çabuk kuruyabileceğini hatırlatalım. Bu yüzden paketini açıktan sonra üzerlerine nemli bir bez örtmek gerekebilir." denildi. 

Sac arası için:

180 gram Kaymak

200 gram Tereyağı

24 adet baklavalık yufka

1 su bardağı ceviz içi (dövülmüş)

Şerbeti için:

3 su bardağı toz şeker

4 su bardağı su

1 dilim limonun suyu

Konya usulü sac arası tatlısına lezzet katan tüyo Sac arası şerbetini çok daha iyi çekiyor


Sac arası tatlısı, Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir. Bu tatlıyı evde yapmak için gerekli malzemeler ve adımlar şöyle:

Malzemeler:

- 4 su bardağı un

- 1 çay kaşığı tuz

- 1 su bardağı su

- 1 yemek kaşığı sıvı yağ

- 1 yemek kaşığı sirke

- 250 gram tereyağı

- 2 su bardağı toz şeker

- 2 su bardağı su

- 1/4 limon suyu

Yapılışı:

- Unu, tuzu, suyu, sıvı yağı ve sirkeyi bir kaba alın ve yoğurun. Hamur kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurmaya devam edin.

- Hamuru iki eşit parçaya bölün ve her parçayı yarım santim kalınlığında açın. Açtığınız hamurları yağlı kağıt üzerine koyun ve üzerlerine erittiğiniz tereyağından sürün. Hamurları rulo şeklinde sarın ve buzdolabında yarım saat dinlendirin.

- Şerbeti için şeker, su ve limon suyunu bir tencereye alın ve kaynatın. Kaynayınca altını kısın ve 10 dakika daha pişirin. Şerbeti ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

- Buzdolabından çıkardığınız hamurları tekrar açın ve kare şeklinde kesin. Sacı ya da tavayı iyice ısıtın ve hamur parçalarını arkalı önlü pişirin. Pişen hamurları şerbetin içine atın ve her tarafının şerbeti çekmesini sağlayın.

- Sac arası tatlısınız hazır. Afiyet olsun!

Önemli not: Sac arası tatlısı sade şeklinde de tüketilebilir. Ancak içerisine bir kaşık  kaymak koymanız lezzetini artıracaktır. Kaymağın yumuşaklığıyla yufkanın çıtırlığının birleşimi ortaya da daha güzel bir tat çıkaracaktır. Çay ile tüketmeniz ise tavsiye edilir. 

YUFKA AÇARKEN BUNLARI UNUTMAYIN

Yufka, Türk mutfağının vazgeçilmez hamur işlerinden biridir. Yufka ile börek, gözleme, katmer gibi lezzetli tarifler yapabilirsiniz. Ancak yufka yapmak için önce hamuru açmanız gerekiyor. Elde yufka açmak sanıldığı kadar zor değil. İşte size elde yufka açmanın püf noktaları:

**Yufka hamuru için un, su, tuz ve sıvı yağ kullanabilirsiniz. Unu eleyerek hamurun daha yumuşak olmasını sağlayabilirsiniz.

**Hamuru yoğururken suyu azar azar ekleyin. Hamurun kıvamı kulak memesi yumuşaklığında olmalı. Hamuru çok sert veya çok yumuşak yapmayın.

 

Konya usulü sac arası tatlısına lezzet katan tüyo Sac arası şerbetini çok daha iyi çekiyor

**Hamuru yoğurduktan sonra üzerini nemli bir bezle örtün ve 15-20 dakika dinlendirin. Bu şekilde hamur daha kolay açılacaktır.

**Hamuru bezelere ayırın ve her bezeyi unlanmış bir zeminde merdane yardımıyla yuvarlak şekilde açın. Açtığınız hamurları üst üste koyarken aralarına un serpin ki yapışmasınlar.

**Hamurları istediğiniz büyüklükte açabilirsiniz. Ancak çok ince veya çok kalın olmamasına dikkat edin. Yufkanın kalınlığı yaklaşık 1 mm olmalıdır.

**Açtığınız yufkaları kullanmadan önce biraz kurumaya bırakın. Bu şekilde yufkalar daha lezzetli ve kıtır olacaktır.

Kaynak: Yemek.com Derleme: Hakimiyet.com - Göktuğ Efil
 

Bakmadan Geçme