- Haberler
- Konya
- Konya'ya 906 konut için start verildi! Kira fiyatları düşecek mi? Uzman isim açıkladı...
Konya'ya 906 konut için start verildi! Kira fiyatları düşecek mi? Uzman isim açıkladı...
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Konya'nın Selçuklu ilçesi Ardıçlı Mahallesi'ne 906 konuttan oluşan dev projeye start veriyor. Peki, kira fiyatları düşecek mi? İşte tüm detaylar...
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Konya’nın Selçuklu ilçesi Ardıçlı Mahallesi'ne 906 konuttan oluşan dev projeye start veriyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte kentteki kiralık konut arzının önemli ölçüde artması ve kira fiyatlarının da düşüşe geçmesi bekleniyor.
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Konya’nın Selçuklu ilçesi Ardıçlı Mahallesi’ne kazandıracağı sosyal konut projesi için Haziran ayında ihaleye çıkmıştı. Konutlarla ilgili teklifler alınıyor.
Konya Selçuklu'da kira fiyatarı en düşük 15 bin liradan başlıyor 50 bin liraya kadar çıkıyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay," Konut üretimindeki bu hızlanma, arz-talep dengesini sağlayarak kira artışlarının da önüne geçecek" ifadelerini kullandı. Altınay sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye genelinde konut fiyatlarının hızla artması, özellikle dar ve orta gelirli aileler için ev sahibi olmayı giderek zorlaştırıyor. Ancak devlet destekli TOKİ konut projeleri, uygun fiyatlar ve uzun vadeli ödeme seçenekleri ile barınma sorununa çözüm sunmaya devam ediyor. Bu kapsamda TOKİ, Konya’da hayata geçireceği yeni projeyle binlerce vatandaşa da umut oldu” ifadelerini kullandı.
“KİRA FİYATLARI DÜŞEBİLİR”
Başkan Altınay, Konya’daki konut piyasasına dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Şu anda şehirde kiralık konut sıkıntısının olmadığını belirten Altınay, devam eden konut ihaleleri ve müteahhit projeleriyle birlikte kiralarda denge sağlanabileceğini ifade etti. Altınay, “Selçuklu'la 906 konut yapımı için epey bir zaman var. Önümüzde en az iki yıllık bir süreç var. Bu konutlar tamamlandığında o zamanki fiyatlara göre kiralarda düşüş sağlanabilir” ifadelerine yer verdi.
“CİDDİ BİR SIKINTI YOK"
Altınay, konut arzının artması durumunda kira fiyatlarının sabit kalabileceğini ya da düşüş gösterebileceğini söyledi. “Eğer fazla miktarda konut yapılırsa kiralar mutlaka etkilenir ve geriye çekilebilir. Şu an piyasada ciddi bir kiralık konut sıkıntısı görünmüyor” dedi.
“FAİZ DÜŞERSE KİRALAR DA RAHATLAR”
Konut yatırımcılarının yüksek faiz nedeniyle kira gelirini yeterli görmediğine dikkat çeken Altınay, bankaların sunduğu faiz oranlarıyla kira getirileri arasındaki dengesizliğin kiraları yukarı yönlü etkilediğini belirtti. Altınay, “2 milyon liralık bir konut 10 bin TL kira getiriyorsa, banka aylık 90-100 bin TL faiz veriyor. Bu da yatırımcıyı kiraya yöneltmiyor” dedi. Altınay, çözüm önerisi olarak hükümetin ilk evini alacak vatandaşlara yönelik düşük faizli konut kredisi sunması ve TOKİ öncülüğünde yeni projelerin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Altınay, “Faizler düşerse, kredi bekleyen vatandaşlar ev alır, kiradaki evlerini boşaltır. Böylece kiralık piyasasında da rahatlama olur” açıklamasında bulundu.
Altınay, Konya Emlakçılar Odası olarak süreci yakından takip ettiklerini ve piyasanın dengelenmesi için gerekli adımların atılmasını beklediklerini söyledi.



