Konya'ya hızlı tren müjdesi: Yeni hat duyuruldu!

Konya, Yüksek Hızlı Tren ile tanışan ilk şehirlerden biri oldu. Konya - Ankara YHT hattı 2011 yılında, o zaman Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara'dan Konya'ya gidişiyle açıldı. 12 yıl içinde Türkiye'nin hızlı tren ağı büyüdü ve Konya'nın YHT ile ulaşabildiği şehirler çoğaldı. Şimdi bu şehirlere yeni hatlar ekleniyor.

Konya'ya hızlı tren müjdesi: Yeni hat duyuruldu!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Konya, Yüksek Hızlı Tren ile tanışan ilk şehirlerden biri oldu. Konya - Ankara YHT hattı 2011 yılında, o zaman Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara’dan Konya’ya gidişiyle açıldı. 12 yıl içinde Türkiye’nin hızlı tren ağı büyüdü ve Konya’nın YHT ile ulaşabildiği şehirler çoğaldı. Şimdi bu şehirlere yeni hatlar ekleniyor.

BAKAN URALOĞLU TÜM DETAYLARI AÇIKLADI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadr Uraloğlu, Ankara’da basın mensuplarıyla bir araya geldi. TCDD Genel Müdürlüğü’nde gerçekleşen toplantıda Uraloğlu, 2002-2023 yılları arasında bakanlık tarafından yapılan yatırımları anlattı, 2023-2028 yılları için planlanan proje ve yatırımların detaylarını paylaştı, ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Konya'ya hızlı tren müjdesi: Yeni hat duyuruldu!

"DEMİR YOLLARINA AĞIRLIK VERECEĞİZ"
Uraloğlu, yüksek hızlı trenlerle 77 milyondan fazla yolcunun seyahat ettiğne işaret ederek, demir yollarına ağırlık vereceklerinin altını çizdi. Konu ile ilgili konuşan Uraloğlu şu şekilde konuştu: "2022'de 2 bin 505 olan sinyalli hat uzunluğumuzu 8 bn 46 kilometreye çıkardık. Şu andaki demir yolu uzunluğunun da yaklaşık 13 bn 900 kilometre olduğunu da bu vesileyle ifade edeyim. 2 bn 122 kilometre olan elektrkli hat uzunluğunu 7 bin 142 kilometreye yükselttik, 181 kilometre olan demir yolu tünel uzunluğunu 373 kilometreye yükselttik. Yüksek hızlı tren ile taşınan toplam yolcu sayısı 76,2 milyona ulaştı.

225 KİLOMETRE SAATLİK HIZLI TREN SETİNİN TASARIMINA BAŞLADIK"

225 kilometre saatlik hızlı tren setinin tasarımına da başladık, 2024'te tasarlamış olacağız. 2025'te prototipini üretmiş olacağız. Sonrasında 250 kilometre hıza sahip yüksek hızlı tren setinin tasarımını ve milli metro projesnin tasarımını da 2026'da inşallah gerçekleştirmiş olacağız. Aynı zamanda özel sektörü de özellkle destekledğimizi bilmenizi isterim. Yeterince kapasite oluştuğu takdirde biz, belki bu sektörden Bakanlık olarak çıkacağız.

Konya'ya hızlı tren müjdesi: Yeni hat duyuruldu!

KONYA - BURSA HIZLI TREN NE ZAMAN BİTECEK?
Mersin, Adana, Osmaniye, Gaziantep hattımızı 2027'de bitireceğz. Biz Kapıkule'den girdiğimizde artık Gazantep'ten hızlı trenle çıkmış olacağız. Ankara'nın İzmir'e bağlantısını sağlayacak yüksek hızlı tiren 2028'de bitirmeyi hedefliyoruz. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden de geçecek olan ve Uzak Doğu'yu Londra'ya ikinci defa bağlayacak olan demir yolu hattımızı yine planlıyoruz. Karadeniz'e ulaşacak demir yolu hattımızın ilk etapta Kırıkkale ile Çorum arasının 2028'e kadar bitirilmesini planlıyoruz. Ankara-İstanbul arasında süper hızlı tren projemz bitirdik. Bunun fizibiltelerini yapıyoruz. Ankara ile İstanbul arasını iki durakla yaklaşık 80 dakikada kat etmiş olacağız. Bunu da 2028 için iddalı olabilir ama bunu da inşallah ihalesini yapıp bunun da yapım çalışmalarına başlayacağız.

KONYA - AKSARAY - YENİCE AKDENİZ YHT HATTI
Çinllern Konya, Aksaray, Yence, Akdenz hızlı tren hattında işlern ortak yapılması konusunda lgler var. Yapılmış olan haleler var. Dolayısıyla bunların bu süreçte hayata geçeceğn düşünüyorum. Bununla lgl gerekl görüşmeler yaptık. Bundan sonra daha fazla şbrlğ çersnde yürüyeceğz Kuşak Yolu'yla lgl brçok alternatf var. Her ülke burada rol almaya çalışıyor. Her ülke gerek kend ülkesnden geçsn, gerekse de geçecek güzergahta kendlernn dahl olsun styor. Şu andak Bakü-Tfls-Kars hattımız var ve bu komple yenlenyor. Şu an kapalı olmasının sebeb tamamen yenlenyor olması."

KONYA METRO PROJESİ İÇİN TARİH VERMİŞTİ
17 Ağustos'ta Konya'ya gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Konya Metrosu ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek, bu yıl içinde ilk kazmanın vurulacağını söylemşti. Uraloğlu, "Bir taraftan banliyö sistemini yürütürken diğer taraftan imzasını attığımız metro sistemiyle ilgili vermemiz gereken kararları Büyükşehir Beledyemizle birlikte verdik. Kredi görüşmeleri sonlanmak üzere. Yıl içinde metro hattında da kazmayı vurmuş olacağız." ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar 10
Cüneyt 30 Ağustos 2023 20:44

Haber metnini kim yazdıysa onun kulaklarını iyi çınlattım, haberi olsun. Sanırım ilkokul 1. Sınıfta okuma yazmayı yeni sökmüş. Hakimiyet olarak bu şekilde genç arkadaşlara fırsat tanımanız gerçekten takdire şayan bir hareket ?!

Tırcı Dayı 29 Ağustos 2023 19:41

Hep aynı terane her yerel seçimde Konya'ya metro gelecek buna inan da bu dünya insan var

Konyalı vatandaş 29 Ağustos 2023 13:27

Haberi ne güzel yazmışsınız. Anlamak na mümkün.

Bülent Yalanyok 29 Ağustos 2023 13:16

Sen önce 2018 de bitmesi gereken Ankara İzmir yht yolundan haber ver..

Bir Dost 29 Ağustos 2023 11:38

Vatandaş isimli yorum yapan vatandaş, sözüm sana. Yazım kurallarına dikkat edelim derken 'de' bağlacını yanlış kullanmışsın. Eğer tekrar bu sayfaya dönme şansın olursa 'de' bağlacının hangi cümlelerde nasıl kullanıldığını öğreniver bir zahmet.

Özkan ARMAĞAN 29 Ağustos 2023 08:36

Gaziantep-- K.Maraş -- Kayseri-- Kırıkkale -- Ankara arası hızlı tren hattı neden düşünülmez, böyle bir düşünce TCDD de varmı , yetkililer açıklama yaparsa sevinirim.

Cabbar 29 Ağustos 2023 02:07

KONYA ANTALYA YAPIN BİR DE

Vatandaş 28 Ağustos 2023 22:34

Lütfen yazım kurallarına dikkat edelim. Günümüz teknolojisin de hiç yakın zamanlı bir proje yok. 2028 dediğiniz 5 sene.

İrfan demirbuken 28 Ağustos 2023 21:56

Insallah,antalya-kayseri hizli tren ve otoban projesi de bir an evvel baslar turizmin gelismesine cok katkisi olur,emeği geçenlere sonsuz teşekkürler.

Sakir suda 28 Ağustos 2023 20:24

Demiryolu ağını,hızlı tren ağını,demiryolu yük ve yolcu taşımacılığını artıran bu uğurda emeği olan herkese şükranlarımı arz ediyorum.Daha büyük projeleri de görmek dileğiyle Allahtan başarılar dilerim

Bakmadan Geçme