Konyalı Başkan: Fırsatçılık yaparak dengeleri bozuyorlar

Konyalı başkan süt sanayicisinin fırsatçılık yaparak dengeleri bozmaya çalıştığını ifade etti. 

Konyalı Başkan: Fırsatçılık yaparak dengeleri bozuyorlar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Yıldız, çiğ süt üretimindeki fiyat artışlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Edip Yıldız, “Süt fiyatının düşürülmesi, işi bırakmayı ve hayvancılıktan çekilmeyi tahminlerin ötesinde hızlandıracaktır. Dengeleri bozmak, üretime balta vurmak her kesime zarar verecektir” dedi.

Konya DSYB binasında gerçekleştirilen toplantıda konuşan Başkan Edip Yıldız, “Geçtiğimiz son bir yıl içerisinde çiğ süt üretimi, bizlerin öncesinden öngördüğümüz gibi ciddi miktarlarda düşmüştür. Bu düşüş resmi rakamlar ile de ortaya çıkmıştır. Üretimdeki bu azalmanın temel sebebi üretim maliyetlerindeki artışa istinaden üreticinin elindeki hayvanlarını kesime göndermesi olarak karşımıza çıkmıştır. Bu sebeple Süt sanayicisi geçtiğimiz yıl Ekim ayında açıklanan 8,50 TL referans fiyatının üzerinde süt alımı yapmıştır. Süt temininde arz sorunu kaygısından olacak ki açıklanan referans fiyatının üreticinin maliyetini karşılamadığı için, çiğ süt kalitesine göre 11-12 TL’den alınmıştır. Elbette bu fiyatlar üzerinden alım yapan sanayici raftaki ürünlere bu rakamlar üzerinden fiyat artışı yapmıştır.” dedi.

“KABA YEM FİYATLARI İKİYE KATLADI”

Üreticiye karşı yapılan bu tavrın her kesimden insanı etkileyeceğini ifade eden Yıldız, “Kaba yem fiyatları altı ay öncesine göre ikiye katlamıştır. Kesif yem fiyatlarına ise aylık olarak zam yapılmaya devam etmektedir. Kontrol altına alınamayan bu artışlara karşı üreticinin ürettiği sütün fiyatı, üretici aleyhine çoğu zamanlar da olduğu gibi bu günlerde de süt sanayicisi tarafından artması beklenirken düşürülmeye çalışılmaktadır. Süt fiyatının düşmesi hiçbir zaman tüketiciye sunulan raftaki ürünlerin fiyatlarına düşüş olarak yansımamaktadır. Her üretim sektöründe olduğu gibi süt üretimi de gelir-gider dengesine bağlıdır. Çoğu dönem zarar eden biz üreticiler olarak üretme gayretimiz devam etmektedir. Ancak bu niyeti göz ardı ederek, tüketimi bahane ederek fırsatçılık yapan bir süt sanayicisi ile karşı karşıya kalmaktayız.” diye aktardı.

“ÇİĞ SÜT ÜRETİMİ DÜŞTÜ”

Geçtiğimiz son bir yıl içerisinde çiğ süt üretiminin ciddi miktarlarda düştüğünü kaydeden Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: “Başta ifade ettiğimiz gibi, yapılan hatalar sonucu azalan üretim, süt fiyatının geri çekilmesiyle yine söylüyoruz; çok daha kötü sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Süt fiyatının düşürülmesi, İşi bırakmayı ve hayvancılıktan çekilmeyi tahminlerin ötesinde hızlandıracaktır. Dengeleri bozmak, üretime balta vurmak , her kesime zarar verecektir. Üretimin desteklenmesi ve artırılması enflasyon ile mücadelenin en önemli aracı olduğu bilinen bir gerçektir. Üreticilerimiz hiçbir zaman gıda enflasyonuna sebep olmamışlardır.”

Bakmadan Geçme