- Haberler
- Siyaset
- Konyalı çiftçinin 'muzdaripiz' isyanına İYİ Partili isim destek verdi: 'Umudu harmandır ama...'
Konyalı çiftçinin 'muzdaripiz' isyanına İYİ Partili isim destek verdi: 'Umudu harmandır ama...'
Konya'da bitkisel ve hayvansal üretim yapan çiftçilerin yaşadığı zorluklar, Çiftçiler Günü vesilesiyle bir kez daha gündeme geldi. Sahada üretim yapan çiftçiler, girdi maliyetlerinin artışına ve ürün fiyatlarının yetersizliğine dikkat çekerken, tarım sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan İYİ Parti Konya Tarım Politikaları Başkanı ve Ziraat Yüksek Mühendisi Abdullah Zor, kuraklık, destek politikaları ve üretim yapısına dair çeşitli sorunlara değindi.
Konya’da bitkisel ve hayvansal üretim yapan çiftçilerin yaşadığı sorunlar, Çiftçiler Günü’nde bir kez daha dile getirildi. Bir yandan sahada üretim yapan çiftçiler maliyet baskısından yakınırken, diğer yandan İYİ Parti Konya Tarım Politikaları Başkanı ve Ziraat Yüksek Mühendisi Abdullah Zor, tarım sektörünün yapısal sorunlarına dikkat çekti.
“MALİYET %50 ARTTI, ÜRÜN YERİNDE SAYIYOR”
Çiftçiler Günü’nde konuşan bir üretici, son bir yılda girdi maliyetlerinin yüzde 50’ye varan oranlarda arttığını belirterek, “Biz çiftçiler olarak çok muzdaripiz. Geçtiğimiz yıl süt 13,5 liraydı, şimdi 15,5 lira. O da nakliye çıktıktan sonra. Ulusal Süt Konseyi 17 TL açıklıyor ama biz o fiyattan faydalanamıyoruz,” dedi.
Sütü bu fiyattan dahi satmakta zorlandıklarını ifade eden çiftçi, fabrikaların süt almak istemediğini ve ödemelerin geç yapıldığını vurguladı. Aynı şekilde yem fiyatlarında da ciddi artışlar olduğunu belirterek, “Yem 30-40 TL bandında. Sürekli zam geliyor. Üretim yapmak için çabalıyoruz ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz,” diye konuştu.
“FAİZLER YÜKSEK, GİRDİLER ATEŞ PAHASI”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Abdullah Zor ise gübre, ilaç, akaryakıt, yem ve elektrik gibi temel girdilerin maliyetlerinin çiftçiyi üretimden soğuttuğunu söyledi. “Çiftçi, vadeli aldığı gübre ve ilacı ödeyemez hale geldi. Çünkü faiz oranları çok yüksek. Girdi maliyetleri artarken mahsuller aynı fiyata satılıyor,” diye belirtti.
Tarlada 7.700 TL’ye satılan arpanın, yem olarak 11.000 TL’ye geri döndüğünü belirten Zor, süt üreticisinin 15 TL’ye sattığı süte karşılık yemi 14 TL’ye almak zorunda kaldığını kaydetti. “Bu tablo sürdürülemez” ifadelerini kullandı.
KURAKLIKLA GELEN TEHDİT: SU YOKSA TARIM DA YOK
Zor, iklim değişikliği ve azalan yağışların Konya Ovası’nı ciddi şekilde etkilediğine, sulama kaynaklarının giderek daraldığına dikkat çekerek, “Göksu’dan ovaya taşınan 580 milyon metreküp suyun yalnızca 100 milyon metreküpü kullanılabiliyor, o da park ve bahçelere gidiyor. Tarımda bir damlası bile kullanılmıyor,” dedi. Bu tabloyu tersine çevirmek istediklerini söyleyen Abdullah Zor, doğa ile uyumlu, planlı ve verimli üretim modeline geçilmesi gerektiğini vurguladı.
“DESTEK DEĞİL, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İSTİYORUZ”
İYİ Parti Konya Tarım Politikaları Başkanı ve Ziraat Yüksek Mühendisi Abdullah Zor, devlet desteklerinin çiftçiye nefes aldırmadığını, çünkü verilen desteklerin enflasyon karşısında eridiğine vurgu yaparak, “Destek ödemeleri önemli ama çiftçiye ‘desteksiz’ ayakta durabileceği bir sistem sunulmalı. Biz İYİ Parti olarak destekleri dişe dokunur hale getireceğiz. Arpa buğday desteklerini verirken gübre ve tohum fiyatını, buzağı desteğini verirken mama maliyetini göz önünde bulunduracağız,” dedi.
“UMUDU HARMANDIR AMA...”
Yüksek girdi maliyetleri ve düşük ürün fiyatları nedeniyle tarlasını kiraya veren çiftçilerin sayısının arttığını ifade eden Zor, buna rağmen üretim yapmaya çalışan çiftçilerin hâlâ umudunu kaybetmediğini ifade ederek, “Umudu harmandır. Ama harmanda yüzü gülmezse, üreticinin gücü tükenir. Biz çiftçimizin umudunu büyüteceğiz.” şeklinde sözlerini noktaladı.
Bakmadan Geçme





