Konyalı esnaf giyim sektöründe yaşanan bu gelişmelere isyan etti

Vintage kıyafet modası yeni bir tüketim çılgınlığına döndü. Konya'da vintage kıyafet satan esnaf Arif Özdemir bu duruma serzenişte bulunarak, tüketim çılgınlığının vintage ürünlerine yansımasının işin ruhuna aykırı bir durum olduğunu ifade etti.

KONYA HABER: Vintage kıyafet anlam olarak hem geri dönüşüme katkıda bulunmak hem de insanları bilinçli tüketime yönlendirmeyi ifade etmesine rağmen günümüz dünyasında bir akım haline gelerek tüketim çılgınlığına dâhil oldu. Günümüz piyasasında moda haline gelen vintage kıyafetler, seri üretilip daha sonra fahiş fiyatlarla satılması tepkilere neden oluyor. 

“VİNTAGE RUHUNA UYMUYOR”    
Sürdürülebilir anlamına gelen vintage eşyanın asıl amacının tüketim çılgınlığına engel olması gerekirken artık bir moda haline geldiğinden yakınan Arif Özdemir,” Eski kıyafetler adı altında sıfır üretim yapılıyor ve ederinden çok daha pahalı bir şekilde satılıyor. Bu  durum vintage ruhuna uymuyor ayrıca vintage giyim şu anda doyumsuz tüketim haline geldi. Vatandaş sırf moda diye vintage tarzı giyinmeye başladı. Aslında bu bir saygısızlıktır.” İfadelerini kullandı. 

“ASLINDA BİR İSYAN”
Sürdürülebilir moda olarak geçen vintagenin asıl amacının tüketim çılgınlığına karşı bir isyan olarak çıktığını söyleyen vintage kıyafet mağazasının sahibi Özdemir,” Asıl amacı dünyada yaygın olan tüketim çılgınlığına engel olmak ve aslında bu insanların çıkarttığı bir isyandır. Bu akımla birlikte hem insanlar bütçe kontrolü yapıyorlar hem de seri üretime karşı durup çevreyi korumuş oluyorlar.” Şeklinde konuştu konuştu.

“TEREDDÜTE GEREK YOK “
Dükkânındaki ürünlerin 2 bin yılından önceye ait olduğunu dile getiren Özdemir,” Elimdeki ürünlerin hepsi 90’lı yılların öncesine ait ve bu eşyaların hepsi daha önce kullanıldı. Daha sonra onlarca yıllık bir depolama sürecinden geçti. Yani demem o ki 30-40 yıllık bir sürece dayanıp hâlâ bir sorun yaşanmaması için ciddi bir kalitede olması gerekiyor. Ama şu zamanda alınan kıyafetlerin ömrü ise 6 ay ila 1 yıl arasında değişiyor. İşte bu yüzden vatandaşlar 2. El kıyafet alırken tereddüt yaşamalılar.” Dedi.

KONYA HABER - HAKİMİYET

FOTOĞRAF - BEYZA DEMİREL 

Bakmadan Geçme