• Haberler
  • Konya
  • Konyalı Uzman son noktayı koydu! Büyük deprem beklemek bilime aykırıdır

Konyalı Uzman son noktayı koydu! Büyük deprem beklemek bilime aykırıdır

Konya'da saat 16.08'de Selçuklu ilçesinde 2.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremle ilgili gazetemize konuşan Konya Jeoloji Mühendisleri Başkanı Şükrü Arslan, 'Tabiki 5.0 büyüklüğünde depremin akabinde bu ölçekte küçük büyüklükte artçı depremlerin olması beklenen bir durum' dedi.

AFAD’dan edinilen bilgiye göre, Konya’da saat 16.08’de Konya’nın Selçuklu ilçesinde 2.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem yerin 5.2 km derinliğinde meydana geldiği öğrenildi. Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Şükrü Arslan, 5.0 büyüklüğünde yaşanılan bir depremin ardından artçı depremlerin olması beklenen bir durum olduğunu söyledi. 

“HEM KONYA HEM DE TÜRKİYE TEKTONİK BİR YAPIYA SAHİP”

Normal dönemlerde 1 ila 3 arasında deprem gördüklerini dile getiren Başkan Şükrü Arslan, “Hem Konya hemde Türkiye aktif tektonik bir yapıya sahiptir. Bu sebeple arşive baktığımız zaman normal dönemlerde de 1 ila 3 arasında depremlerin olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu.  

“BÜYÜK BOYUTTA DEPREM BEKLEMEK BİLİME AYKIRIDIR”

Diğer segmentlere transfer edilen enerjinin çok düşük olduğunu ve büyük deprem üretme potansiyelinin olmadığını belirten Arslan, “Bu seviyede yaşanan depremler yer bilimcileri tarafından olağan olarak karşılanır bu durumdan yola çıkarak büyük boyutta deprem beklemek bilime aykırıdır. Konya Fay zonunda yaşanan bu depremler bu zonun aktifliğini ortaya koymaktadır. Bu fay zonunun kayma hızı çok düşük olup büyük deprem üretme period aralığı çok uzundur. Ayrıca küçük ölçekte yaşanan depremlerin enerjileri de düşük olduğundan diğer segmentlere transfer edilen enerji de haliyle çok düşüktür. Bu sebeple bu tarz depremler daha büyük deprem üretme potansiyeli bulunmamaktadır” ifadelerine yer verdi. 

Bakmadan Geçme