Konyalı veteriner hekimi uyarıyor: Fazla stres hayvanların sonunu getirebilir

Veteriner hekimi Hikmet Karaman, hayvanlarda fazla stresin ölümle sonuçlanması hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Konyalı veteriner hekimi uyarıyor: Fazla stres hayvanların sonunu getirebilir
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Covid-19 sürecinden sonra sahipleri ile sürekli evde vakit geçiren hayvanlar da yalnız kalma korkusu, anksiyete durumları görülmeye başlandığını dile getiren veteriner hekimi Hikmet Karaman, hayvanların kesinlikle stresten uzak tutulması gerektiğini söyledi. Özellikle kedilerin daha hassas olduğunu söyleyen Hikmet Karaman,” Mesela bazen duyuyorum kedim tıraş edildikten sonra öldü. Hiç kedi tıraş edildiği için ölür mü? Ama stresten dolayı korkup terk edilmişlik hissine kapılıp ölebilirler. Bu yüzden buraya gelen müşterilerime ilk söylediğim şey ne olursa olsun kedileri stresten uzak tutun.” diyerek stresin ne kadar önemli olduğunu vurguladı.

HAYVANLARDA ARTIŞ GÖSTEREN HASTALIKLAR
Hayvanlarında insanlar gibi metabolizmasının hassas olduğunu ve onlarında hasta olduğuna değinen Karaman,” Aslında bu konuyu çok kalıplaştırmamalıyız ama kış mevsiminde genelde zatürreler, gribal enfeksiyonlar, solunum problemleri olurken yaz mevsiminde ise parazitler, eğer tıraş yapılmayıp tüyleri uzunsa kene vakaları, en önemlisi ise travmalar yani camdan düşüp yaralanmalar, trafik kazaları artabiliyor.” İfadelerine yer verdi.

TIPKI BİR ÇOCUK GİBİ
Evcil hayvan bakmanın o kadar kolay olmadığını tıpkı bir çocuğun bakımına ne kadar özen gösterilmesi gerekiyorsa, hayvanında aynı şekilde olduğunu söyleyen Karaman,” Elimizden geldiğince, bilgimizin yettiği sürece vatandaşımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz.” diyerek ellerinden geldiği kadar yardımcı olduklarını ifade etti. Bazen çok enteresan şeylerle karşılaştığını belirten Karaman,” Mesela benim kedim 2 gündür dışarıya yapıyor ama hiç böyle değildi. Bu denilenden sonra hemen bir dedektiflik yapıp acaba mamasını mı değiştirdi, başka bir kedi mi geldi, düğün mü oldu, ev kalabalık mıydı yoksa kızgınlık döneminde mi.?” diyerek titiz bir araştırma yaptıklarının üzerinde durdu.

YERİNDE DE MÜDAHALE OLUYOR 
Sadece klinikte değil duruma göre olay yerine kadar gidip hayvanlara yerinde de müdahale edildiğini, söyleyen Hikmet Karaman,” Bazen hayvan buraya gelemeyecek kadar büyük ve ağır olabilir ya da hasta, saldırgan olabilir. Yani buraya gelemeyecek durumdaysa gerektiğinde hayvanın yanına gitmek daha mantıklıdır.” şeklinde konuştu.
 

Bakmadan Geçme