Kredi ile Yatırım Dönemi Sona mı Eriyor? 100 Bin TL Yatırımın Faizi Ne Kadar Kazandırıyor?

Her yeni yıl ile birlikte artan faiz oranlarından zararını önlemek isteyenler yıl sonunda kredilere yöneldi.

100.000 TL kredi çekerek yatırımda bulunacaklar istedikleri kârı elde edebilecek mi? İşte detaylar…

Acil nakit ihtiyacını karşılamak isteyenlerin başvurduğu banka kredileri zaman zaman yatırım aracına dönüşebiliyor. Düşük faizlerle belirli dönemlerde kampanya başlatarak kredi oranlarını azaltan bankaların teklifleri değerlendirmeye açıldı.

Yılın son günlerine özel başlatılan kampanyalarla kredi alıp faize yatırarak kazanç elde etmek isteyenlerin hayali suya düşüyor. Günden güne artan faiz oranlarının etkisiyle uzun yıllardır her yıl sonu denenen bu sistem artık işlevselliğini yitiriyor.

Hesap Yaparken O Kısım Gözden Kaçıyor!

Bankaların kredi masraflarının ucuz olduğu dönemlerde “Yüzde 45 faizle mevduata yatırıp krediyi ödeyip üzerine para kazanırım” hesabı yapanlar artık hayal kırıklığına uğrayacak. Kredi maliyetleri hesaplanırken unutulan bir detay bulunuyor.

Kredi tahsis ücreti faiz üzerinden hesaplanarak %15 banka ve sigorta vergisi ile beraber kaynak kullanım destekleme fonu ve sigorta masrafları da dahil ediliyor. Tüm bunlar düşürüldüğünde kredinin toplam maliyeti üzerinden planlama yapmak gerekiyor.

100 Bin TL’lik Kredi Ne Kadar Kazandırır?

%3 oranında faiz çekilse dahi herhangi bir mevduat kazancı oluşmuyor. 100.000 liralık bir kredi %3 faizle çekildiğinde 12 ay vade uygulanıyor. Bu kredinin yıllık maliyeti %60'a ulaşıyor. Faize yatırılsa dahi ana parayı ödedikten sonra üzerine kâr kazanmak neredeyse imkansız hale geliyor. Bunun yerine kredi çekip taksitli ödemek yerine düzenli birikim yapılması öneriliyor.

 

Bakmadan Geçme