Kronik migren ağrılarına artık son

'Migren ve Bas Ağrısı' konulu sağlık seminerine katılan ve migrenin toplumun yaklaşık yüzde 20'sini etkilediğini söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Ögr. Üyesi Ufuk Sandıkçı, 'Botoks uygulaması ile kronik migren ağrılarına artık son diyeceğiz.' İfadelerini kullandı

Kronik migren ağrılarına artık son
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 Bafra Kültür Merkezi’nde “Migren ve Bas Ağrısı" konulu sağlık seminerine katılan VM Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji Kliniği’nden Dr. Ögr. Üyesi Ufuk Sandıkçı, migrenin belirtileri ve tedavi yolları hakkında konuştu. Sandıkçı,” Daha çok 20’li yaşlarda ortaya çıkan kronik migren hastalığında yeni uygulanacak botoks tedavisi ile artık son diyeceğiz.” Şeklinde konuştu.


MİGRENİN GÖRÜLME ORANI
Migrenin görülme oranına değinen Dr. Ögr. Üyesi Sandıkçı, “Ülkemizdeki yıllık migren sıklığı yüzde 16,4 ve migrene bağlı işgücü kaybı da yılda ortalama 5,6 gün olarak bulunmaktadır. Migren genetik duyarlılığı olan kişilerde tetikleyici faktörlerle ortaya çıkan, bas ağrısı atakları ile karakterize, toplumun yaklaşık yüzde 20’sini etkileyen nörolojik bir hastalıktır. En sik 20’li ve 30’lu yaslarda ve kadın cinsiyette 3 kat daha fazla görülen bir sendromdur. Stres seviyesindeki değişiklikler, uyku düzensizlikleri, hormonal değişiklikler (adet dönemi) belirli gıdalar (alkol, narenciye), hava (soğuk ve güneş ışığı) ve basınç değişiklikleri migreni tetikleyebilir. Migren zonklayıcı, tek taraflı, bulantı yapan, ışık ve sesten etkilenen 3 saat ile 3 gün arasında sürebilen ve günlük yasam aktivitelerini bozan ağrıya sebep olur. Tedaviye yanıtsız bas ağrılarında ağrı sıklığı ve şiddeti nedeniyle yasam kalitesi olumsuz etkilenmiş kronik migrenli hastalarda botulinum toksin (botoks) uygulaması tedavide etkili ve güvenilir bir yöntem olarak ön plana çıkmaktadır. Botoks uygulaması konusunda uzman nöroloji hekimleri tarafından ilgili anatomik bölgelere yaklaşık 31 ayrı bölge enjeksiyonu olarak uygulanmaktadır” ifadelerine yer verdi.


AYDA 4’TEN FAZLA BAŞ AĞRISI VARSA TEDAVİ UYGULANABİLİR
Migren tedavisinde atak kontrolü ve atak oluşumunu önleyici tedaviler uygulandığını vurgulayan Dr. Ögr. Üyesi Sandıkçı, “Aşırı ilaç kullanımı olan ya da karaciğer böbrek ve mide rahatsızlığı nedeniyle ilaç kullanamayan hastalarda ayda 4 ve üzeri bas ağrısı varsa, diğer tedavi yöntemlerine yanıt alınamadıysa, migren botoksu ve migren asisi iyi birer seçenektir” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.
 

Bakmadan Geçme