• Haberler
  • Türkiye
  • Kültürün izleri: Fas'ın geleneksel kıyafetleri Ramazan ayında göz kamaştırıyor

Kültürün izleri: Fas'ın geleneksel kıyafetleri Ramazan ayında göz kamaştırıyor

Fas'ta Ramazan ayında ibadet ve ziyaretlerde geleneksel kıyafetlere ilgi artıyor.

Fas'ın ünlü Kazablanka kentinde bulunan antik Habus Mahallesi, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte gelenek ve göreneklerini koruma çabası içerisinde olanların vazgeçilmez adresi haline geliyor. Ülkenin batısında yer alan Kazablanka'da, tüccarların faaliyetlerinin canlanması ve geleneksel el yapımı ürünlerin pazarlanmasına Ramazan ayı büyük bir fırsat sunuyor.

Ramazan boyunca Faslılar özellikle camilere ve aile ziyaretlerine geleneksel kıyafetlerle gitmeyi tercih ediyor. Bu dönemde geleneksel kıyafetlere olan talep artarken, özellikle kadınlar ve erkeklerin tercih ettiği cilbabe, kandura, ve kaftan gibi geleneksel giysilere olan ilgi belirgin bir şekilde yükseliyor.

Habus Mahallesindeki geleneksel elbise satışı yapan dükkan sahibi Hişam el-Hebbe, "Ramazan ayında ister çocuk ister yetişkinlere yönelik olsun geleneksel kıyafetlere talep artıyor." diyerek Faslıların geleneksel endüstriyi destekleyerek kültürlerine bağlı kaldıklarını vurguluyor. El yapımı ürünlere olan talebin özellikle arttığını belirten Hebbe, son dönemde kandura ve cilbabe gibi ürünlere olan ilginin arttığını ifade ediyor.

Faslı erkeklerin tercih ettiği geleneksel kıyafetlerden biri olan cebadur, tunik benzeri bir gömlek üzerine işlemeli uzun, ince bir ceket ve bol pantolondan oluşuyor. Cebadurun yanı sıra erkeklerin tercih ettiği diğer bir kıyafet ise cellaba. Cellaba giyen erkekler genellikle balga adı verilen deriden yapılmış geleneksel bir terlikle kombin yapıyorlar.

Faslı kadınların özel günlerde, bayramlarda ve düğünlerde tercih ettiği kaftan ise Fas'ın geleneksel giyim tarzının en güzel örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Kaftanlar, özenle işlenmiş düğüm ve kemerlerle süslenirken, bazıları Sicilya altın iplikleri veya renkli ipeklerle işlenerek görenleri hayran bırakıyor.

Ancak, zamanla kıyafet tercihlerinin değişmesi ve zanaatkarların azalmasıyla birlikte klasik elbiselere olan ilgi azalmaya başlıyor. Fas'ın kuzeyindeki Fes kentinde kumaşı işleyen ustaların sayısının azalmasıyla birlikte, geleneksel elbiselere olan talebin sürdürülebilirliği için çeşitli önlemler alınıyor. Fas hükümeti, unutulmaya yüz tutmuş 32 zanaatın korunmasını kapsayan bir program başlatarak, geleneksel el sanatlarının genç nesillere aktarılmasını amaçlıyor. Bu program çerçevesinde, özellikle kadınların giydiği vecdiya gibi geleneksel giysiler ve selavi gibi dikiş tarzlarının korunması için uzmanlar tarafından kurslar düzenleniyor.

Fas'ta kültürel mirasın korunması ve geleneksel el sanatlarının sürdürülebilirliği için yapılan bu çabalara rağmen, geleneksel kıyafetlerin ve el sanatlarının yaşatılması için daha fazla çaba gerektiği belirtiliyor.

AA

Bakmadan Geçme