Kuru öksürüğe dikkat!

Özellikle son 2 aydır artan üst solunum yolu enfeksiyonları ile ilgili açıklama yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yenidoğan Yoğun Bakım uzmanı Prof. Dr. Rahmi Örs, virüslerin etkisi ile bebek ve çocuklarda enfeksiyon hastalıklarında ciddi oranda artış olduğunu ifade etti.

Bebek ve çocuklarda enfeksiyon hastalıkları arttı. Her yıl sonbahar ve kış mevsimlerinde ortaya çıkan virüslerin etkisi ile bebek ve çocuklarda enfeksiyon hastalıkları yoğunluk kazandığına dikkat çeken Konya Medova  hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yenidoğan Yoğun Bakım uzmanı Prof. Dr. Rahmi Örs, şu bilgileri verdi.

Kuru öksürüğe dikkat!

‘Covid enfeksiyonları sırasında temassız azalmasıyla bir miktar azalmıştı. Özellikle bu sene enfeksiyonlarda ciddi bir artış ortaya çıktı. Bunların çoğu virüslere bağlı ortaya çıkıyor. Enfeksiyonların önemli belirtisi öksürük oluyor. Uzun süren öksürükler hayat kalitesini ciddi şekilde etkiliyor. Anne babayı tedirgin ediyor. Çocuklarda öksürüğü kesmek ana amacı olmamakla beraber öksürüğün yatıştırılması önemli. Bu öksürüklerin altında akciğer enfeksiyonu olmadığının mutlaka muayene ile anlaşılması lazım. Öksürükler kuru ve balgamlı olabiliyor. Kuru öksürükler yine enfeksiyonlar sırasında ortaya çıkabiliyor’ dedi

Kuru öksürüğe dikkat!
Anne sütü çok önemli
Eğer gerçekten kuru öksürük olduğuna emin olunursa balgamlı öksürüğün tersine kuru öksürüğü yatıştırıcı ilaçlar bebek ve çocuklarda doktor önerisi ile kullanılması gerektiğine de dikkat çeken Prof. Dr. Örs ‘Bu arada anne sütünü mutlaka söylememiz lazım bebeklerde öksürük için de anne sütü alıyor olması çok çok önemli. Anne sütü beslenen bebeklerde hem enfeksiyonlar daha çabuk iyileşiyor. Hem de Bağışıklığı güçlendirici maddeler içeren bol sıva alımı gerçekleşmiş oluyor. Bu arada büyük çocuklarda öksürüğün iyileşmesi açısından sıvı alımı çok önemli. öksürük için zaman zaman doktor önerisiyle aileler tarafından hava tedavisi olarak bilinen özel ilaçlar da kullanılabilir’ ifadelerine yer verdi.

Kuru öksürüğe dikkat!
Bitkisel ilaçlar da doktor önerisi ile kullanılmalı
Ebeveynler tarafından çocuklarda kullanılan bazı bitkisel karışımların yine doktor önerisinde kullanılması gerektiğini önemle vurgulayan Prof. Dr. Rahmi Örs ‘Bazı bitkisel karışımlar elbette kullanılabilir. Örneğin balla beraber hatmi çiçeği, Sinirotu, zerdeçal, kekik otu gibi bir takım bitkilerin de zaman zaman öksürük için iyi olduğunu biliyoruz. Ancak bunları içeren karışımların her yavrumuzda aynı etkiyi göstermesi mümkün olmayacağı gibi farklı reaksiyonlara da neden olabilir. Bu tür bitkisel karışımları yine doktor önerisiyle kullanmamız en doğru seçenek olur. Bununla birlikte bitkisel ürünleri tüketirken dikkat etmek de  lazım. Aşırı tüketilmesi bazen karaciğer değerlerini yükseltebiliyor. Kontrolsüz bir şekilde bitkisel ürünleri de tüketmekten kaçınmak lazım’ şeklinde konuştu.

Özel Haber

Bakmadan Geçme